Is online scheiden zo snel en goedkoop als het lijkt?

Online scheiden wordt veel aangeboden op internet. De angst voor een hoge rekening of een langdurig traject is vaak de belangrijkste beweegreden om een online scheiding te overwegen. Dit is veelal ongegrond en vaak ook niet verstandig.

Wat is online scheiden?

Online scheiden houdt in dat je de relevante documenten, een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant, als sjabloon/template ontvangt en deze samen moet invullen en terugsturen voor verdere afhandeling. Dit kan dus heel snel gedaan worden. De afhandeling via advocaat en rechtbank duurt dan nog enkele weken.

Begeleiding bij het invullen is veelal beperkt of brengt extra kosten met zich mee. De handige doe het zelver zoekt dus op internet of leest scheiden voor dummies en probeert er het beste van te maken.

Risico’s bij online echtscheiding:

 • Je wordt het niet eens samen, er ontstaat ruzie, discussie of onenigheid;
 • Jullie convenant wordt afgewezen door de bank, behouden van de woning mislukt;
 • De fiscus denkt toch anders over de verdeling en wil nog wat schenkbelasting incasseren;
 • De kinderalimentatie is niet juist berekend en leidt tot tekorten voor de kinderen;
 • Jaren later blijkt dat de pensioenen niet goed geregeld zijn;
 • etc.

Voordelen online scheiden:

 • Het kan snel
 • Het is goedkoop

Is online scheiden zo snel en goedkoop als het lijkt?

Kassa heeft hier onderzoek naar gedaan, kijk op de website van Kassa voor het artikel.

Online scheiden, wat zijn de voor- en nadelen, en helpt het echt?

Conclusie

Voor de meeste mensen is het toch echt beter om begeleiding te hebben van een scheidingsbemiddelaar of mediator om samen tot goede afspraken te komen, je weet dan gewoon dat alles besproken en goed uitgelegd is. Meestal is een scheidingstraject in een aantal gesprekken afgerond, dit gaat eigenlijk ook best snel maar met voldoende tijd om alles even te laten bezinken.

De kosten zijn afhankelijk van jullie inkomen en vermogen, dit bepaalt of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging, een register mediator ingeschreven bij de raad voor rechtsbijstand kan deze voor jullie aanvragen.

Als jullie nog twijfelen over online scheiden of mediation, kom dan eerst vrijblijvend langs voor een kennismaking en overtuig jezelf wat voor jullie de beste oplossing is.

Klik hier voor het aanvragen van een gratis adviesgesprek of via het contactformulier hieronder.

  Uw gegevens (*)


  Is er een financieel adviseur nodig ? (*)

  JaNee
  Onze financieel adviseur kan meteen duidelijkheid geven over mogelijkheden voor jullie huis en hypotheek. Hij kan direct bij het kennismakingsgesprek met de scheidingsbemiddelaar aanwezig zijn.

  Adviesgesprek aanvragen

  [wpgdprc "Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website."]

  *verplicht

  Vorig bericht
  Kinderen na scheiding
  Volgend bericht
  Regel zelf online uw scheiding
  Niets gevonden.