Werkwijze Eerlijk Scheiden

In een aantal overzichtelijke stappen wordt duidelijk wat er besproken wordt, welke afspraken vastgelegd kunnen worden in de einddocumenten en hoe de afhandeling van de scheiding eruit ziet.

Ouderschapsplan maken

Voor minderjarige kinderen stel ik een concept ouderschapsplan op dat jullie in de mail krijgen. Tijdens het gesprek licht ik alles toe en hoor ik graag wat jullie wensen zijn voor het gedeelde ouderschap. We bespreken de voor- en nadelen van keuzes en ik zorg dat de wijzigingen verwerkt worden in het ouderschapsplan.

Hoofdonderwerpen ouderschapsplan:

 • zorgverdeling na de scheiding
 • vakanties en verjaardagen
 • kosten kinderen, alimentatie en toeslagen
 • afspraken over opvoeding

Ouderlijk gezag over kinderen is tot 18 jaar, daarom is een ouderschapsplan verplicht voor (minderjarige) kinderen tot 18 jaar. Financiële afspraken maak je tot 21 of zoveel langer als je denkt dat nodig is.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, de wens van de kinderen zelf, jullie wensen en jullie werkrooster bespreken we de mogelijkheden om de zorg optimaal te verdelen.

Bij een gelijke zorgverdeling (co-ouderschap) wordt soms gekozen voor een week bij moeder en daarna een week bij vader. Dit past vaak bij tieners die het prettiger vinden niet zo vaak te hoeven verplaatsen naar de andere ouder.

Voor jongere kinderen is het vaak te lang om een hele week de andere ouder niet te zien. Dan is een rooster waarin na 2-3 dagen gewisseld wordt beter passend.

Belangrijk is om ook quality time met de kinderen te hebben, vaak is dit in het weekend. Als de kinderen elke 2 weken een weekend bij moeder en bij vader zijn hoeven we nog maar 10 dagen van de 14 te verdelen.

Hoeveel kosten kinderen eigenlijk?

Het betreft hier alle kosten van de kinderen, dus niet alleen kleding, zwemles en de donald duck, maar ook woonkosten, energiekosten etc.

Jullie mogen dit zelf aangeven of we stellen de behoefte vast conform de richtlijnen (tremanorm ook wel nibudnorm). Zodra we het eens zijn over het netto besteedbaar inkomen van beide ouders, lezen we in de tabel wat de kosten van de kinderen zijn. Dit is gebaseerd op het welstandsniveau van het gezin op het moment van scheiden.

Afhankelijk van het individuele inkomen en de zorgverdeling bepalen we de draagkracht van elke ouder en ontdekken we of we het welstandsniveau gaan halen na de scheiding of niet. We spreken af wat elke ouder bijdraagt aan de kinderkosten en zo stellen we de kinderalimentatie vast.

Als de primaire zorg bij één ouder ligt, betaalt de ander ouder de kinderalimentatie aan deze ouder. Bij co-ouderschap is vaak een kinderrekening een prima oplossing. Elk ouder stort dan zijn/haar bijdrage op een en/of rekening waar jullie samen vanaf kunnen betalen en pinnen.

De belastingdienst kent 2 belangrijke vergoedingen voor gescheiden ouders met kinderen.

Heffingskorting voor kinderen onder de 12, dit wordt verrekend bij de aangifte maar kan ook middels een voorlopige aangifte maandelijks uitbetaald worden. Voor co-ouderschap gelden hier aparte regels.

Kind gebonden budget, een toeslag die maandelijks uitbetaald wordt aan de ouder waar het kind ingeschreven staat. Doordat deze ouder meestal een alleenstaande ouder is wordt er nog een extra kop op het budget uitbetaald.

Alles hangt samen met zorgverdeling en inschrijving van de kinderen, ik laat jullie alle varianten zien zodat jullie een goede keuze kunnen maken die recht doet aan de gewenste zorgverdeling en fiscale mogelijkheden.

Woonoplossing

Scheiden betekent dat er minimaal één maar soms ook twee woningen gezocht worden. Huren is op dit moment erg duur dus kopen lijkt een aantrekkelijke optie voor allebei. Veelal hebben we tijdens het kennismakingsgesprek al gesproken over de woonwensen en ligt nu de offerte op tafel voor het vervolgtraject met de eigen woning.

Hypotheekmogelijkheden voor zowel de vertrekker als de blijver

Hoofdelijk ontslag en afkoop polis

Speciale hypotheek mogelijkheden bij scheiden

Voor huurders spreken we af wie het huurcontract voorzet en kijken we welke mogelijkheden er zijn voor de vertrekker. Bij een koopwoning bespreken we wie er in de woning blijft of dat de woning verkocht moet worden.

Er zijn twee soorten huurwoningen, vrije sector en sociale huur. De laatste is erg schaars omdat de huur verplicht lager moet zijn dan € 711 en hiervoor huurtoeslag mogelijk is.

Vrije sector kan vaak snel via de makelaar geregeld worden, prijzen vanaf € 850 zijn gebruikelijk.

Sociale huurwoningen kennen in de praktijk een wachttermijn van minimaal 5 jaar. Particuliere huur mag echter ook, mits het een eigen opgang e.d. heeft.

Gelukkig is de huizenmarkt weer in beweging en lukt het vaak binnen een redelijke termijn om de woning te verkopen. Blijft er nog wat waarde over dan heeft ieder een startkapitaal om iets anders te kopen. Blijft er een schuld over dan moet dit vooraf wel besproken zijn met de bank.

Meestal wordt de woning pas echt verkocht als de scheiding al afgerond is, daarom maken wij vooraf goede afspraken over de verkoopprijs en hoe de maandlasten verdeeld worden.

Doordat de rente erg laag is, is een huis kopen veelal de voordeligste oplossing en meestal ook de snelste. Helaas hebben zowel overheid als de banken zelf vele regels bedacht om de betaalbaarheid te toetsen. Natuurlijk is dit een belangrijke bescherming voor de koper maar soms helpt het net niet dat de werkgever geen intentieverklaring heeft afgegeven voor een vast dienstverband. Wij helpen jullie om al het mogelijke in gang te zetten om te weten te komen hoeveel hypotheek er mogelijk is voor de aankoop van een woning.

Taxeren van de woning is soms nodig voor de bank maar soms ook wel handig om de waarde te kunnen bepalen voor de verdeling en de uitkoop. Via mijn netwerk is een waardebepaling veelal gratis mogelijk en heb je dus een objectief oordeel van een deskundige. Ook een taxatierapport kan tegen scherpe tarieven worden uitbesteed.

Partneralimentatie

Niet iedereen heeft een gelijk inkomen, als dit erg ongelijk is kan het zijn dat na een scheiding één van de partners te weinig inkomen heeft om van te kunnen leven. Dan kunnen jullie partneralimentatie afspreken voor zolang als het nodig is.

Uiteraard heeft partneralimentatie invloed op de leencapaciteit voor een eigen woning. Voor de betaler beperkt dit de leencapaciteit maar voor de ontvanger vergroot dit de leencapaciteit. We bespreken alle mogelijkheden.

Pensioenen

Alles eerlijk delen geldt ook voor de pensioenen.

We sparen voor later middels een ouderdomspensioen en we hebben veelal het overlijden verzekerd middels een partnerpensioen.

Voor beide pensioenen gelden wettelijke regels met daarbinnen veel keuzeopties. Nadat ik jullie uitgelegd heb wat de mogelijkheden zijn is vaak eenvoudig om een keuze te maken die vastgelegd kan worden.

Na de scheiding geef ik jullie het formulier mee voor de pensioenfondsen zodat zij ook op de hoogte kunnen worden gesteld van jullie keuzes.

Standaardverevening ouderdomspensioen

Conversie van ouderdomspensioen

Volledige afhandeling

 

Zodra jullie het eens zijn over alle afspraken, leg ik deze vast in de benodigde documenten. Het ouderschapsplan als er kinderen zijn en het convenant of vaststellingsovereenkomst voor de overige afspraken. Alles wordt voor jullie geregeld:

Afhandeling advocaat, indienen scheidingsverzoek

Procedure rechtbank, leveren beschikking

Afhandelen akte van berusting

Inschrijven gemeente echtscheiding

Vrijblijvende kennismaking

In dit gesprek beantwoord ik jullie persoonlijke vragen en maken we een plan voor de scheiding.

rob buttner scheidingsbemiddelaar

In een onafhankelijke, rustige omgeving spreken wij alle zaken door.

Maak een vrijblijvende afspraak.

  Of neem contact met mij op voor het maken van een afspraak op kantoor of online.

  Ik ben vaak in gesprek maar probeer z.s.m. terug te bellen, je kunt eventueel zelf ook een afspraak plannen met de button hierboven.  Is er een financieel adviseur nodig ? (*)

  JaNee
  Een onafhankelijk financieel adviseur kan meteen duidelijkheid geven over mogelijkheden voor jullie huis en hypotheek. Hij kan direct vrijblijvend bij het kennismakingsgesprek aanwezig zijn.

  Adviesgesprek aanvragen

  *verplicht

  Je was ten alle tijden heel duidelijk onpartijdig en zeer objectief. En gaf daarbij voor ons beide alle (eventuele) voor- en nadelen aan zonder dat daarbij de één of de ander werd bevooroordeeld.

  vrouw, 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Prima, alles verliep heel vlot. De vervolgafspraken konden telkens weer op korte termijn worden ingepland.
  Dus het mediationproces werd hierdoor in een goed/vlot tempo afgehandeld.

  man, 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Heel deskundig in kennis van zaken maar ook in de uitleg aan ons over alles wat er van ons wordt verwacht en wat de consequenties (zouden kunnen) zijn.
  En in zowel wat jij voor ons kon betekenen als wat er in het vervolgproces zou gaan plaatsvinden.
  Maar ook door jouw werkervaring in andere functies heb jij een brede kennis opgebouwd wat weer goed van toepassing is in jouw huidige functie.

  man 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Mediation als zeer prettig ervaren met gewenst resultaat.
  Heel erg bedankt hiervoor!

  Man 30-40 jaar
  Alkmaar

  Ik vond de gesprekken met Rob prettig, ontspannen, maar wel zorgvuldig en compleet. Ondanks dat een scheiding voor het grootste gedeelte uit standaard documenten en afspraken bestaat, is er veel ruimte voor maatwerk passend bij onze specifieke situatie en wensen.

  Man, 50-60 jaar
  Heerhugowaard

  Prima inzet. Je zou wat op papier zetten en met een dag hadden we het binnen.

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  zorgvuldigheid was zeer goed. Je nam de tijd, alles werd goed uitgelegd en alles werd in een mapje bewaard!.

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  Je was heel deskundig. Je hebt zelf geen idee, maar je hebt ons heel goed geholpen met alles. Was zeer snel en goed gegaan zo!

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  Rob was vriendelijk, onpartijdig, geduldig en straalde rust uit.

  Hartelijk dank!

  Vrouw 40-50
  regio Medemblik

  Dank voor de professionele en  toch persoonlijke begeleiding.

  Hartelijk dank!

  Vrouw, 50-60 jr
  Heerhugowaard