Werkwijze Eerlijk Scheiden

In een aantal overzichtelijke stappen wordt duidelijk wat er besproken wordt, welke afspraken vastgelegd kunnen worden in de einddocumenten en hoe de afhandeling van de scheiding eruit ziet.

Ouderschapsplan maken

Voor minderjarige kinderen stel ik een concept ouderschapsplan op dat jullie in de mail krijgen. Tijdens het gesprek licht ik alles toe en hoor ik graag wat jullie wensen zijn voor het gedeelde ouderschap. We bespreken de voor- en nadelen van keuzes en ik zorg dat de wijzigingen verwerkt worden in het ouderschapsplan.

Hoofdonderwerpen ouderschapsplan:

 • zorgverdeling na de scheiding
 • vakanties en verjaardagen
 • kosten kinderen, alimentatie en toeslagen
 • afspraken over opvoeding

Ouderlijk gezag over kinderen is tot 18 jaar, daarom is een ouderschapsplan verplicht voor (minderjarige) kinderen tot 18 jaar. Financiële afspraken maak je tot 21 of zoveel langer als je denkt dat nodig is.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, de wens van de kinderen zelf, jullie wensen en jullie werkrooster bespreken we de mogelijkheden om de zorg optimaal te verdelen.

Bij een gelijke zorgverdeling (co-ouderschap) wordt soms gekozen voor een week bij moeder en daarna een week bij vader. Dit past vaak bij tieners die het prettiger vinden niet zo vaak te hoeven verplaatsen naar de andere ouder.

Voor jongere kinderen is het vaak te lang om een hele week de andere ouder niet te zien. Dan is een rooster waarin na 2-3 dagen gewisseld wordt beter passend.

Belangrijk is om ook quality time met de kinderen te hebben, vaak is dit in het weekend. Als de kinderen elke 2 weken een weekend bij moeder en bij vader zijn hoeven we nog maar 10 dagen van de 14 te verdelen.

Woonoplossing

Scheiden betekent dat er minimaal één maar soms ook twee woningen gezocht worden. Huren is op dit moment erg duur dus kopen lijkt een aantrekkelijke optie voor allebei. Veelal hebben we tijdens het kennismakingsgesprek al gesproken over de woonwensen en ligt nu de offerte op tafel voor het vervolgtraject met de eigen woning.

 • Hypotheekmogelijkheden voor zowel de vertrekker als de blijver
 • Hoofdelijk ontslag en afkoop polis
 • Speciale hypotheek tarieven bij scheiden
 • Gratis waardebepaling van de woning

Voor huurders spreken we af wie het huurcontract voorzet en kijken we welke mogelijkheden er zijn voor de vertrekker. Bij een koopwoning bespreken we wie er in de woning blijft of dat de woning verkocht moet worden.

Er zijn twee soorten huurwoningen, vrije sector en sociale huur. De laatste is erg schaars omdat de huur verplicht lager moet zijn dan € 711 en hiervoor huurtoeslag mogelijk is.

Vrije sector kan vaak snel via de makelaar geregeld worden, prijzen vanaf € 850 zijn gebruikelijk.

Sociale huurwoningen kennen in de praktijk een wachttermijn van minimaal 5 jaar. Particuliere huur mag echter ook, mits het een eigen opgang e.d. heeft.

Partneralimentatie

Niet iedereen heeft een gelijk inkomen, als dit erg ongelijk is kan het zijn dat na een scheiding één van de partners te weinig inkomen heeft om van te kunnen leven. Dan kunnen jullie partneralimentatie afspreken voor zolang als het nodig is.

Uiteraard heeft partneralimentatie invloed op de leencapaciteit voor een eigen woning. Voor de betaler beperkt dit de leencapaciteit maar voor de ontvanger vergroot dit de leencapaciteit. We bespreken alle mogelijkheden.

Pensioenen

Alles eerlijk delen geldt ook voor de pensioenen.

We sparen voor later middels een ouderdomspensioen en we hebben veelal het overlijden verzekerd middels een partnerpensioen.

Voor beide pensioenen gelden wettelijke regels met daarbinnen veel keuzeopties. Nadat ik jullie uitgelegd heb wat de mogelijkheden zijn is vaak eenvoudig om een keuze te maken die vastgelegd kan worden.

Na de scheiding geef ik jullie het formulier mee voor de pensioenfondsen zodat zij ook op de hoogte kunnen worden gesteld van jullie keuzes.

 • Standaardverevening ouderdomspensioen
 • Conversie van ouderdomspensioen
 • Reservering of afzien van partnerpensioen

Volledige afhandeling

 

Zodra jullie het eens zijn over alle afspraken, leg ik deze vast in de benodigde documenten. Het ouderschapsplan als er kinderen zijn en het convenant of vaststellingsovereenkomst voor de overige afspraken. Alles wordt voor jullie geregeld:

 • Afhandeling advocaat, indienen scheidingsverzoek
 • Procedure rechtbank, leveren beschikking
 • Afhandelen akte van berusting
 • Inschrijven gemeente echtscheiding

Vrijblijvende kennismaking

In dit gesprek beantwoord ik jullie persoonlijke vragen en maken we een plan voor de scheiding.

rob buttner scheidingsbemiddelaar

In een onafhankelijke, rustige omgeving spreken wij alle zaken door.

Maak een vrijblijvende afspraak.

  Of neem contact met mij op voor het maken van een afspraak op kantoor of online.

  Ik ben vaak in gesprek maar probeer z.s.m. terug te bellen, je kunt eventueel zelf ook een afspraak plannen met de button hierboven.


  Is er een financieel adviseur nodig ? (*)
  JaNee
  Een onafhankelijk financieel adviseur kan meteen duidelijkheid geven over mogelijkheden voor jullie huis en hypotheek. Hij kan direct vrijblijvend bij het kennismakingsgesprek aanwezig zijn.

  Adviesgesprek aanvragen

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

  *verplicht

  Prima inzet. Je zou wat op papier zetten en met een dag hadden we het binnen.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  zorgvuldigheid was zeer goed. Je nam de tijd, alles werd goed uitgelegd en alles werd in een mapje bewaard!.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  Je was heel deskundig. Je hebt zelf geen idee, maar je hebt ons heel goed geholpen met alles. Was zeer snel en goed gegaan zo!

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  Rob was vriendelijk, onpartijdig, geduldig en straalde rust uit.

  Hartelijk dank!

  Vrouw 40-50

  regio Medemblik

  Dank voor de professionele en  toch persoonlijke begeleiding.

  Hartelijk dank!

  Vrouw, 50-60 jr

  Heerhugowaard

  Ik vond het erg prettig dat er een gemoedelijk sfeer was tijdens de gesprekken en dat het niet allemaal kill koud en zakelijk was!

  Vrouw, 30-40 jr

  Hoorn

  Mijn ervaring met Rob is erg prettig verlopen. Duidelijke uitleg over alles wat bij een scheiding komt kijken. Rob is een rustig, vriendelijk, begripvol en objectief persoon. Ik snap dat een bemiddelaar een persoon niet kan dwingen z’n kinderen te zien of bepaalde afspraken moet nakomen, maar omdat je toch een band opbouwd hebt met elkaar tijdens de scheiding, had ik het prettig gevonden dat onze bemiddelaar toch nog m’n ex had willen benaderen en misschien nog een gesprek had kunnen afdwingen gezien de afspraken in onze convenant die opgesteld en vastgelegd zijn bij de rechter. De scheidingsprosedure is in ieder geval positief en duidelijk verlopen en vlot geregeld.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Julianadorp

  Ik heb een erg goede ervaring met Rob, de scheiding kon snel geregeld worden, en we werden goed begeleid in dit traject.

  Vrouw, 30-40 jaar

  Heiloo

  Goed en vakkundig geregeld.

  Man, 40-50 jaar

  Limmen

  Fijn contact met Rob, bleef objectief en behartigt beider belangen.

  Vrouw, 60-70

  Schagen

  Menu