Stellen die uit elkaar gaan, ervaren een onzekere toekomst. Want hoe zal het zijn na de scheiding?

Is er voldoende inkomen en… waar moet je gaan wonen? Vooral de laatste vraag levert voorafgaande aan de scheiding grote stress op. Uit ervaring kan Rob Buttner – scheidingsbemiddelaar bij Eerlijk Scheiden – laten weten dat in de praktijk dit alles oplosbaar blijkt.

 

Ex-partner makkelijker uitkopen met NHG

De vraag wat te doen met de gemeenschappelijke woning, levert stellen ten tijde van de scheiding kopzorgen. De financiële crisis gooit nog eens extra roet op de donkere wolken: behalve dat een snelle verkoop van de woning er niet in zit, speelt ook de onwil van banken om een extra hypotheeklening te verstrekken een rol bij het uitstel van de scheiding. Sinds de prijzen van woningen weer wat stijgen, zetten ‘uitstellers’ alsnog de scheiding door.

Dat levert meteen de stressvragen op:

Kan één van ons twee er blijven wonen of moet het huis worden gekocht? Kunnen we beiden, nu we kiezen voor co-ouderschap, bij elkaar in de buurt een woning vinden? Kán ik de woning wel verkopen? Kan ik straks wel huur of hypotheek betalen?

Onnodig, zegt Rob Buttner, al begrijpt hij goed de gevoelens en twijfels van zijn cliënten. Wonen ís ook belangrijk, maar in de praktijk zijn hiervoor vaak oplossingen te bedenken. Als scheidingsbemiddelaar kijkt Rob eerst naar de persoonlijke woonwensen van het stel. Zijn er kinderen, dan wordt gekeken wat ook voor hén prettig is. ‘Als de blijvende ouder de hypotheek kan opbrengen, dan is er geen probleem om dat te doen. De ander wordt uitgekocht en krijgt het deel van de overwaarde mee. Het is mogelijk om de afkoopsom te financieren met een verhoging van de hypotheek. Ook deze partner kan opnieuw een woning vinden – wellicht zelfs in de buurt.

Verkopen?

Het komt voor dat de achterblijvende partner de hypotheek niet op kan brengen. De woning moet dan worden verkocht. Als er sprake is van overwaarde, kan worden bekeken of beide partners opnieuw een (koop-)woning kunnen vinden die voor hen betaalbaar is. Of de woning kán worden verkocht, wordt per geval bekeken. Stellen beslissen zelf over de hoogte van het verkoopbedrag, met een schuin oog op de aangegane schulden én de verwachtingen die ze hebben t.a.v. de overwaarde. ‘Het klinkt wat flauw, maar een huis dat niet wordt verkocht is in principe te duur voor de markt,’ aldus Rob. ‘Er zijn mogelijkheden voor het gemeenschappelijk aanhouden van de gezamenlijke woning. Dat is in sommige gevallen een optie die ik met stellen individueel bespreek en doorreken.’

Soms is voor één van de partners de woning betaalbaar, maar gaat de ander er financieel dermate op achteruit, dat deze gedwongen wordt te huren. Deze stellen kunnen overwegen om tóch de gemeenschappelijke woning te verkopen. De kopende partner zoekt een nieuwe koopwoning. De hurende partner kan soms de zgn. woonjaren meenemen en zo voorrang krijgen bij woningcorporaties op een huurwoning. Vooral als er kinderen zijn, kan dit een goede overweging zijn voor beide partijen.

Eerlijk Scheiden is een succesvolle, landelijk werkende organisatie, die zich volledig richt op de begeleiding van mensen die uit elkaar gaan. Bij alle onderwerpen die hierbij komen kijken, waarbij goede afspraken over de kinderen voorop staan. Met verstand van zaken op een praktische manier. Elke scheiding is immers uniek!

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking via mail: rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl of telefoon: 072 7433631 of kijk op de website van Eerlijk Scheiden.

1 reactie. Plaats een nieuwe

  • Richard van Omster
    22 maart 2023 16:10

    Ik kan mij voorstellen dat er vaak stress ontstaat bij een scheiding wanneer er gemeenschappelijke aankopen zijn gedaan. Goed om te weten hoe daar het beste mee omgegaan kan worden. Goede begeleiding en advies lijkt mij erg fijn in dit geval.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.