Het verstrekken van levensonderhoud, m.n. als verplichting jegens kinderen, echtgenoten na een echtscheiding.

Als je getrouwd bent dan deel je over het algemeen alle lasten en heb je gezamenlijke inkomsten. De inkomens zijn meestal niet gelijk en dus zul je afspraken maken na de scheiding hoe je de inkomsten en uitgaven gaat verdelen, je maakt dus afspraken over de te betalen alimentatie.

calculator geld

Scheiden en Alimentatie, 2 soorten:

Er zijn twee soorten alimentatie, te weten kinderalimentatie en partneralimentatie. De kinderalimentatie moet afgesproken worden tussen de ouders, ook voor samenwoners en vastgelegd in een ouderschapsplan. Partneralimentatie is flexibeler en hiervan kan zelfs afgezien worden. Kijk voor meer gedetailleerde informatie bij Kinderalimentatie of Partneralimentatie.

Als alimentatie eenmaal vastgesteld is wordt deze jaarlijks verhoogd door indexatie. In november van elk jaar stelt het ministerie van justitie het indexcijfer voor het nieuwe jaar vast. De verhoogde alimentatie gaat dan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Stel dat de afgesproken alimentatie 500 euro is. De indexatie is vastgesteld op 1,7% dan wordt het nieuwe bedrag dus 500 + 7% = 535. Voor een uitgebreide berekening kijk dan even op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Wijzigingen

De wetgever is druk bezig met het herzien van de wetgeving. Voor de kinderen zijn de wijzingen redelijk duidelijk en deze zullen op 1 april 2013 ingaan. De berekening wordt er niet makkelijker op. Dit laatste is wel opmerkelijk omdat de wetgever over het algemeen nastreeft om de toepassing van regels eenvoudiger te maken. Belangrijkste wijziging is dat er rekening gehouden wordt met fiscale regels zoals het ontvangen van de toeslag “kind gebonden budget” maar ook dat de minimale bijdrage van een ouder niet langer nihil kan zijn zoals in de huidige regelgeving.

Het onderhoud naar partners zal naar alle waarschijnlijkheid korter worden vastgesteld. De huidige wet stelt dat de periode maximaal 12 jaar is, hier wil de wetgever naar een kortere periode van maximaal 5 jaar gaan. Hierover zijn nog geen besluiten genomen.

Wil je meer weten over wat dit voor jullie betekent, bel dan 072-7433631 of mail naar rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.