Echtscheiding en eigen woning

Huis

Overkopen?

Als je gezamenlijk eigenaar bent van de woning kun je besluiten de woning te verkopen of dat één van jullie de woning overneemt. Je koopt dan je ex-partner uit, je betaalt een bedrag gelijk aan de helft van de overwaarde op de woning.

De partner die dit uitkoopbedrag ontvangt krijgt te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je het bedrag moet aanwenden voor de aankoop van een eigen woning.

Verkopen?

Bij verkopen kan er spraken zijn van een onderwaarde, dan blijft er voor beide partijen een restschuld over.

Als één van jullie blijft wonen dient de vertrekkende partij de helft van de restschuld te vergoeden aan degene die de woning heeft overgenomen.

Als er NHG op de hypotheek zit, dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de restschuld (deels) vergoed te krijgen.

taxatie nhg scheiding

Nieuwe Hypotheek?

Als je de woning overneemt dan moet de hypotheek veelal worden aangepast. Sinds 2013 dient een nieuwe hypotheek namelijk afgelost te worden, het deel van de hypotheek dat je overneemt van je ex-partner, wordt gezien als een nieuwe hypotheek. Als dit nog een spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek was, zal dit omgezet gaan worden in een annuïteiten hypotheek of andere aflosvorm.

Hoe pak je dat aan?

Een echtscheiding en eigen woning vraagt om meer aandacht dan alleen een hypotheekadvies of alleen een scheidingstraject. Er zijn veel afhankelijkheden, goede voorlichting is een must.

Lees hier verder hoe je dit aanpakt.

rob buttner scheidingsbemiddelaar

Hypotheekrenteaftrek?

De woning moet nog verkocht worden of nog overgenomen worden door de ex-partner maar je bent zelf al verhuisd, hoe zit het dan met de hypotheekrenteaftrek? De belastingdienst heeft hiervoor de scheidingsregeling ingevoerd, zodat je voor een periode van 2 jaar de tijd hebt om alle zaken m.b.t. de eigen woning te regelen.

Wat is aftrekbaar?

Naast de hypotheekrente zijn nog een aantal andere kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit zijn kosten ter verwerving van een hypotheek (eenmalige kosten) maar ook erfpacht of kosten voor een rijksmonument. Check de site van de belastingdienst voor meer informatie.

Vorig bericht
ZZP’er betaalt te weinig belasting
Volgend bericht
Dag van de scheiding 2017
Niets gevonden.