Zoals elk jaar in december zijn bepaalde figuren erg populair. Dit jaar natuurlijk de belangrijke vraag: wordt Zwarte Piet gescheiden van Sinterklaas of niet.

Maar daar houden gescheiden ouders zich misschien niet in eerste instantie mee bezig. Een scheiding brengt ook met zich mee dat de leuke en gezellige feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst gescheiden gevierd gaan worden. Althans in de meeste gescheiden gezinnen wel.

ouderschapsplan

Natuurlijk is er een smoesje te verzinnen waarmee je de kleinsten wel gerust kunt stellen. Vaak wordt Sinterklaas meerdere keren gevierd, thuis, op school, op het werk van vader, op het werk van moeder en bij de sportvereniging. Dus een keer extra vieren bij pappa/mamma apart valt niet eens zo erg op. Maar het is voor ouders zelf en de ouders daarvan, die vaak ook onderdeel uitmaken van het gezellige avondje, wel extra moeilijk.

Kerst heeft gelukkig 2 dagen in Nederland, dit is lang niet overal zo op de wereld, dus die kunnen redelijk eenvoudig gesplitst worden. Maar hoe doe je dat dan met oudejaarsavond en nieuwjaarsdag? En wat willen de kinderen zelf, vuurwerk afsteken met pappa of durft mamma dit nu ook? En wie helpt mamma met het op- en aftuigen van de kerstboom?

In Nederland eindigt 1 op de 3 scheidingen als een vechtscheiding en daarna is het minder makkelijk praten met elkaar over dit soort zaken. Gelukkig kiest het grootste deel van de scheidende ouders ervoor om in goed overleg uit elkaar te gaan. Zij maken dan een ouderschapsplan waarin zij alvast afspraken maken over de feestdagen, ook als die nog lang niet in beeld zijn.

Als je meer wilt weten over een goed ouderschapsplan of hoe je goede afspraken maakt over dit soort zaken, neem dan contact met mij op dan maken we een vrijblijvende afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.