Als je kiest voor bemiddeling of mediation om je scheiding te regelen dan ga je samen het traject aan. Je bespreekt in alle rust en vertrouwelijkheid alle relevante zaken bij de mediator die voor jullie de benodigde documenten opstelt en zorgt dat de scheiding juridisch afgehandeld wordt.
Hoeveel gesprekken?
Het verloop van mediation bij scheiding bestaat uit een aantal gesprekken, afhankelijk van de situatie en de complexiteit zijn dit er meer of minder. Stellen zonder (minderjarige) kinderen kunnen uiteraard het ouderschapsplan overslaan. Ondernemers hebben vaak wat meer tijd nodig om ook alle bedrijfsmatige zaken te bespreken. Doorgaans zijn 3-5 gesprekken voldoende om alle zaken te bespreken. De meeste stellen kiezen ervoor om elke week of elke 2 weken een afspraak te plannen.
Kennismaken
Voordat de gesprekken beginnen is er altijd eerst een vrijblijvende kennismaking. Het scheidende stel komt langs om te vertellen waar zij staan in de scheiding en wat zij willen. De mediator informeert en geeft aan wat hij voor het stel kan betekenen. Als er een klik is dan wordt een vervolgafspraak gemaakt.
Intake
Het eerste gesprek is het intake gesprek waarin alle relevante informatie voor de scheiding uitgewisseld wordt. Te beginnen met het tekenen van de mediationovereenkomst waarin vastgelegd is hoe het verloop van mediation bij scheiding eruit komt te zien. Welke spelregels zijn van toepassing en wat mag je verwachten van elkaar. Zaken als vrijwilligheid en geheimhouding zijn belangrijk om de vertrouwelijkheid van de gesprekken te bevestigen.
Benodigde stukken
Om het verloop van mediation bij scheiding te structureren heeft de klant voorafgaand aan het intakegesprek een lijst gehad met de benodigde stukken. Deze stukken bestaan onder andere uit:
- huwelijks/samenlevingsvoorwaarden indien van toepassing
- inkomensgegevens
- eigen woning
- hypotheek
- polissen
- leningen
- spaar/beleggingstegoeden
- motorrijtuigen
- etc
De mediator legt alle relevante zaken vast en bespreekt alvast de wensen of eerste gedachten bij de verdeling. Waaronder: wie wil of kan blijven woning in de echtelijke woning?
Gesprekken
In het verdere verloop van mediation bij scheiding volgen nog gesprekken over:
- Als er kinderen zijn, ouderschapsplan, kinderalimentatie
- Eventuele partneralimentatie
- Verdeling van bezittingen en schulden
- Financieel inzicht in hypotheek en eigen woning zodat duidelijk wordt of blijven wonen een optie is of dat het huis toch verkocht moet worden
- Pensioenen, verevening van ouderdomspensioen en partnerpensioen
Vastlegging
Voor een scheiding wordt een scheidingsconvenant opgesteld en indien er minderjarige kinderen zijn, een ouderschapsplan. Uit de gesprekken blijkt wat de mogelijkheden zijn en legt de mediator de afspraken vast die na elk gesprek in een verslag worden teruggekoppeld. Alle afspraken worden correct en leesbaar vastgelegd in de documenten die naar de rechtbank gaan.
Eens worden
Het lukt niet altijd om het direct eens te worden over de onderwerpen die aan bod komen. Dit is niet erg, het gaat uiteindelijk om de totale balans van de scheiding. Eigenlijk moeten alle onderwerpen eerst besproken zijn voordat de balans opgemaakt kan worden en complete verdeling in het convenant vastgelegd kan worden. De afspraken moeten passend zijn voor de situatie en zoveel mogelijk toekomstbestendig, het is immers lastig genoeg. De mediator helpt bij het benoemen van alles wat nodig is om het stel in de gelegenheid te stellen de juiste beslissingen te nemen.
Rechtbank
Een huwelijk wordt altijd ontbonden door de rechtbank, geregistreerd partnerschap ook behalve als er geen kinderen uit de relatie zijn geboren en het partnerschap korter dan vijf jaar heeft bestaan. Samenwoners kunnen de rechtbank overslaan behalve als zij het ouderschapsplan willen indienen maar dit is niet verplicht.
De rechtbank doet binnen een aantal weken uitspraak, dan volgt er een beschikking. Deze beschikking is de basis voor de inschrijving van de scheiding bij de gemeente.
Verloop van mediation bij scheiding
In zijn totaliteit neemt een scheiding gemiddeld drie maanden in beslag. Na de inschrijving van de scheiding volgen dan de stappen die pas gezet kunnen worden als de scheiding een feit is, zoals hoofdelijk ontslag van de hypotheek.
Voor meer informatie over scheiden, mediation of het verloop van mediation bij scheiding, neem contact op met Rob Buttner, per telefoon 072-7433631 of e-mail: rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl. Lees ook meer over Eerlijk Scheiden op de website.
Maak een afspraak
Kennisbank
- Alimentatie (94)
- Blog (13)
- Boeken over scheiding en ouderschap (3)
- Huis (18)
- Kosten Scheiding (5)
- Ouderschap (48)
- Pensioen (10)
- Samenwonen (19)