Scheiden zonder rechter

Een rechter klinkt best wel heftig, zeker als je die nodig hebt om te scheiden. Is het mogelijk om te scheiden zonder rechter?

We kennen een aantal samenlevingsvormen:

  • Samenwonen zonder contract
  • Samenwonen met contract
  • Gehuwd in gemeenschap van goederen
  • Gehuwd onder huwelijkse voorwaarden
  • Geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen
  • Geregistreerd partnerschap onder partnerschapsvoorwaarden

Eigenlijk geldt alleen voor de samenwoners dat er geen rechter nodig is, voor alle overige situaties is de rechter wel nodig. Maar de rol van de rechter kan zeer beperkt zijn, een administratieve handeling waar je niet bij hoeft te zijn.

Voor vechtscheidingen speelt de rechter wel degelijk een grote rol maar de meeste scheidingen zijn zogenaamde overlegscheidingen en daar is slechts sprake van een beperkte toetsing van de documenten.

Eerlijk Scheiden Heerhugowaard

Hoe werkt scheiden zonder rechter?

Het werkt als volgt, je gaat samen naar de mediator en bespreekt alles wat nodig is voor de scheiding, de mediator weet precies wat er besproken moet worden. Er zijn veel regels maar gelukkig is er ook veel keuzevrijheid. Belangrijkste is dat je het eens bent of wordt met elkaar.

Nadat je het eens bent geworden teken je de door de mediator opgestelde documenten, de mediator stuurt deze via een advocaat naar de rechtbank. De rechter toetst de documenten en geeft akkoord op de scheiding, dit heet een beschikking. Deze beschikking wordt vervolgens ingediend bij de gemeente waar je ooit gehuwd bent en die schrijft jullie in als gescheiden.

Voor samenwoners geldt dat deze documenten ook nodig zijn om de scheiding goed vast te leggen en vaak ook voor de bank als je iets aan de hypotheek wilt wijzigen. De rechter kan wel het ouderschapsplan vaststellen, dit is vooral handig als jullie ooit discussie krijgen over het betalen van de kinderalimentatie. De ontvanger kan dan direct een deurwaarder inschakelen zonder tussenkomst van de rechter, daar was je immers al geweest.

Meer weten?

Wil je meer weten of even samen jullie persoonlijke situatie voorleggen, maak dan een kosteloze afspraak om te horen wat voor jullie situatie het handigste is om te doen.

 

Vul het contactformulier in en ik bel zo snel mogelijk terug voor het maken van een afspraak.

Vorig bericht
Beëdigd Mediator
Volgend bericht
Indexatie alimentatie 2017
Niets gevonden.