Als je uit elkaar gaat en je kunt niet zelfstandig in je eigen inkomsten voorzien, mag je een beroep doen op je ex-partner.

 

Het is een feit dat scheidende stellen na de scheiding minder geld te besteden hebben dan gedurende het huwelijk. De woonlasten zijn over het algemeen de hoogste kostenpost uit het gezinsbudget en deze kostenpost moet na de scheiding twee keer opgebracht gaan worden. Soms lukt dit niet omdat één van de partners onvoldoende eigen inkomen heeft, in dergelijke gevallen kun je een beroep doen op partneralimentatie.

partneralimentatie naar 5 jaar

Hoe spreek je partneralimentatie af?

Er is een verschil tussen de wettelijke methode, die vaak toegepast wordt door advocaten omdat de partners niet meer met elkaar in gesprek zijn, en de onderlinge methode. De wet geeft namelijk aan dat je zelf mag vaststellen of en hoeveel partneralimentatie je onderling afspreekt, mits je het daar allebei over eens bent. Als duidelijk is hoeveel de ene partner tekort komt en hoeveel de andere partner nog over heeft (na eventuele vaststelling kinderalimentatie, deze heeft namelijk voorrang) maak je afspraken over de periode waarover je partneralimentatie afspreekt. Kan er (meer) gewerkt gaan worden, kunnen er kosten bespaard worden? Of is er misschien een andere partner waarmee samengewoond gaat worden? De hoogte en de duur van de partneralimentatie moet duidelijk afgesproken worden, rekening houdend met de toekomstige ontwikkelingen.

Mag je ook afzien van partneralimentatie?

Ja je mag afzien van onderhoud van je ex-partner. Soms is dit een emotionele afweging, je wilt niet afhankelijk zijn van je ex maar soms ook een onderlinge afspraak omdat jij nagenoeg niet kunt bijdragen aan de kinderalimentatie en je ex dus het hele bedrag aan jou betaalt. Deze afspraken worden vastgelegd in het convenant. Als je geen inkomen hebt en een bijstandsuitkering moet aanvragen bij de gemeente zal de gemeente deze afspraken niet respecteren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij scheiden en partneralimentatie bel dan 072-7433631 of mail naar rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.