Als verzorgende ouder mag je een bijdrage van de niet verzorgende ouder als bijdrage in de kosten van de kinderen vragen.

kind taart

Kinderen kosten geld dat weet iedereen maar bij een scheiding moet vastgesteld worden hoeveel de kinderen kosten om vervolgens de bijdrage van elke ouder vast te kunnen stellen aan de kinderalimentatie. Om discussie hierover te voorkomen hebben de rechters onderling afspraken gemaakt hoe hoog deze kosten in een gezin zijn. De Tremanorm houdt, simpel uitgelegd, in dat vastgesteld wordt hoog het gezamenlijke inkomen is en vervolgens wordt een standaard percentage hiervan toegewezen als uitgaven voor de kinderen. Dit bedrag leidt vaak tot verbazing omdat de meeste ouders zich niet realiseren hoeveel kinderen eigenlijk kosten. De tweede constatering is vaak dat dit bedrag moeilijk op te brengen is na de scheiding en dat komt omdat de rechters uitgaan van het “welstandsniveau” gedurende het huwelijk en eigenlijk vinden dat de kinderen dit niveau zouden moeten behouden. De kinderen mogen zo min mogelijk leiden onder de scheiding. Helaas is dit vaak niet mogelijk omdat pappa en mamma allebei een huis moeten betalen en het gezinsinkomen dus fors omlaag gaat.

Draagkracht en behoefte bij scheiden en kinderalimentatie

De behoefte wordt op basis van de genoemde tremanormen vastgesteld. De draagkracht moet berekend worden en geeft dan aan hoeveel geld er nog beschikbaar zou moeten zijn als de basiskosten van levensonderhoud (op bijstandsniveau), wonen en ziektekostenverzekering voldaan zijn. Een deel van die draagkracht is dan beschikbaar voor kinderalimentatie.

Co-ouderschap

Kinderkosten worden altijd naar rato van inkomen verdeeld over beide ouders, mits er draagkracht is. Als ouders kiezen voor co-ouderschap wordt vaak afgesproken om de kinderalimentatie op een gezamenlijke kinderrekening te storten samen met de kinderbijslag. Ouders houden een en/of rekening aan en hebben allebei een pasje waarmee ze uitgaven voor de kinderen kunnen doen. Kinderen zien dan ook dat zowel mamma als pappa kleding of andere zaken kopen voor hen, dat geeft een eerlijk gevoel.

Laat je goed voorlichten, ook over de fiscale mogelijkheden bij scheiden en kinderalimentatie, bel 072-7433631 of mail naar rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl.

3 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.