Totale hypotheekschuld in Nederland is circa 700 miljard euro.
Een eigen woning, dat is voor veel mensen een droom. Maar er kleven ook nadelen aan, je moet er meestal geld voor lenen en daarvoor jouw droom in handen leggen van de bank. De bank en in toenemende mate de overheid, bepalen de regels van die hypotheek. En als de markt gunstig is zijn de regels soepel, soms een beetje te soepel en als de markt tegen zit worden de regels aangetrokken om onszelf en vooral de bank te beschermen.
Hypotheek overzetten bij scheiding, is dat mogelijk?
Scheiden en hypotheek: als je besloten hebt te gaan scheiden en je wilt graag dat één van de partners in de woning kan blijven wonen, om de kinderen bijvoorbeeld in hun vertrouwde omgeving te laten opgroeien, blijkt soms dat de bank niet mee wil of mag werken. Regelgeving is aangepast en vaak blijkt één inkomen nu onvoldoende. Het zogenaamde ontslag uit de hoofdelijke verbondenheid wordt dan niet verleend.
Kun je de hypotheek ook samen houden als je gescheiden bent?
De woning kan onverdeeld blijven en dan blijft de hypotheek, eventueel samen met de daaraan verbonden polis, dat ook. Voor de partner die in de woning blijft een prima oplossing mits de maandlasten opgebracht kunnen worden. De andere partner is verplicht te gaan huren, deze heeft immers al een hypotheek. De aftrekbaarheid van de hypotheekrente wordt ingewikkelder, je mag immers alleen de rente van je eigen woning aftrekken. En één van de criteria daarvoor is dat je in die woning woont.
Bepaalt de hypotheekverstrekker of ik kan scheiden?
Nee gelukkig niet, maar zij speelt wel een grote rol. In het scheidingsproces zal de bemiddelaar denken in mogelijkheden en dit eventueel samen met de hypotheekadviseur afstemmen. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt en goede advisering is echt noodzakelijk. Informeer naar de mogelijkheden 072-7433631 of stuur een mail naar rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl.
Maak een afspraak
Kennisbank
- Alimentatie (94)
- Blog (13)
- Boeken over scheiding en ouderschap (3)
- Huis (18)
- Kosten Scheiding (5)
- Ouderschap (48)
- Pensioen (10)
- Samenwonen (19)