Na de vakantie gaan scheiden

Elk jaar na de zomervakantie besluiten veel stellen om te gaan scheiden. Dit is een bekend fenomeen en herhaalt zich elk jaar weer. Na de vakantie gaan scheiden hoe komt dat eigenlijk?

Stel je eens voor dat jullie twijfelen over de relatie, je hebt niet echt de tijd gehad om er met elkaar over te praten. De vakantie is dan soms een goed moment om die tijd wel te nemen. Dit werkt alleen voor stellen die in overleg besluiten om uit elkaar te gaan natuurlijk. De niet overleg scheidingen gaan meestal per direct in.

na de vakantie gaan scheiden

Waarom wachten stellen met het bespreken van hun relatieproblemen of twijfels tot de vakantie en besluiten na de vakantie te gaan scheiden?

Praten is niet voor iedereen even makkelijk, al helemaal niet over zoiets groots als je relatie. In mijn praktijk hoor ik dat vaker, struisvogelpolitiek zou je kunnen zeggen. Maar uiteindelijk loopt het een keer vast, de dapperste van het stel probeert dan het gesprek te starten en vaak is het dan al zover dat repareren geen zin meer heeft. Dus na de vakantie gaan scheiden.

Beetje jammer eigenlijk want als je wel eerder was gaan praten met elkaar en gevoelens had uitgewisseld was er misschien nog iets te redden. Natuurlijk is relatietherapie voor velen een beladen woord. Het voelt alsof je niet sterk bent of misschien ben je wel gek. Help wat komt er allemaal over tafel en kan ik dat wel aan. De struisvogel kiest duidelijk voor zijn favoriete plek.

Relatie mediation is een iets andere vorm. Geen therapie, zeker niet. Gewoon een goed gesprek tussen volwassenen geleid door een deskundige die helpt om het gesprek gaande te houden en balans brengt tussen jullie. Soms is iemand wat dominanter of heeft een vlottere babbel dan de andere, de mediator zorgt dat jullie beide evenveel spreektijd krijgen. We gaan niet graven in het verleden om daar iets te vinden, we blijven in het heden en kijken vooral naar de toekomst. Hoe zou het leven zijn zonder elkaar, wat laat je dan allemaal achter je? Maar ook wat zijn de toekomstplannen, wat kunnen we samen nog doen, en heel belangrijk wat is daar voor ieder afzonderlijk voor nodig?

Bel me vanaf de camping

Dat zou ik bijna zeggen ja, maar het is nog beter om niet te wachten tot de vakantie, bel mij iets eerder s.v.p. Stap over je vrees heen, betrek elkaar in de chaos in je hoofd, neem je maatje in vertrouwen, vraag om hulp en steun en los het samen op. Laat je niet verleiden tot verwijten of stilvallende gesprekken, zorg dat je samen met deskundige hulp een echt gesprek voert. Uitkomst kan nog steeds zijn dat het beter is om uit elkaar te gaan, maar dan weet je het wel zeker en beslis je het samen. Maar inzicht in elkaar kan ook heel verhelderend werken en jullie een boost geven om elkaar weer te zien zoals het eerder was. Opnieuw verliefd worden is niet iedereen gegeven maar elkaar weer respecteren en waarderen helpt al enorm.

Na de vakantie gaan scheiden

Nee dus, stap niet in die valkuil en praat met elkaar. Natuurlijk zijn er stellen die dit al lang gedaan hebben en de laatste vakantie als een afscheid zien, nog 1 keer samen met de kinderen bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk helemaal prima, geniet van elkaar en bel mij gerust na je vakantie dan gaan we samen aan de slag met de scheiding.

Kijk ook op MfN. Of bij de Raad voor Rechtsbijstand.