In de politiek komt men in beweging, weliswaar vanuit de SGP, maar toch. Onze samenleving is redelijk gebaseerd op huisje, boompje, beestje. We vinden een levenspartner, stichten een gezin en leven ons leven. Dan komt de onvermijdelijke vraag: hoe lang houden wij dit vol?

Inmiddels weet iedereen dat 1 op de 3 huwelijken eindigt middels een scheiding. Monogamie was oorspronkelijk bedoeld voor diegene die slechts één keer een huwelijk aangingen in hun leven. Inmiddels is het begrip afgezwakt tot: met één partner een liefdesrelatie hebben, tegelijkertijd. Gescheiden stellen doen dus aan seriële monogamie, niet te verwarren met polygamie, dit laatste betekent immers dat je gelijktijdig met meerdere personen gehuwd bent of een liefdesrelatie aangaat.

Waarom dan de ophef over monogamie?

Er gaat geen dag voorbij of je wordt geconfronteerd met commercials op radio, tv of internet die doodleuk de monogamie tot het land der fabelen verwijzen. Het lijkt toch bijna of je er niet meer bijhoort als je monogaam bent. Is het tijd om de definitie van monogamie wederom bij te stellen?

Monogamie is het getrouwd zijn met, of hebben van, één vaste liefdespartner terwijl gelijktijdige liefdescontacten, in de ruimste zins des woord, mogelijk zijn zolang het met wederzijds goedvinden van beide partners het huwelijk niet verstoord.

Waar dient dit dan toe? Is dit daadwerkelijk de nieuwe monogamie of gewoon een modeverschijnsel zoals er in de flowerpower tijd ook wat ruimer gedacht werd over het hebben van meerdere liefdescontacten. En dan komt de belangrijke vraag: zou dit het aantal scheidingen kunnen beperken? Zou dit de oplossing zijn voor al die onschuldige kinderen die verwikkeld raken in het verstoorde liefdesleven van hun ouders? Of maakt dit het alleen maar erger?

Zoals het oude Hollands spreekwoord stelt: “Honger mag je buiten de deur krijgen, maar gegeten wordt er thuis”. Maar wat als je ook buiten de deur mag eten en het bevalt daar een stuk beter dan thuis? Is dit dan de druppel die de verstoorde relatie emmer laat overlopen en zal dit het aantal scheidingen doen laten toenemen?

 

De link naar het TV programma probeert hier antwoord op te krijgen, wat overigens niet geheel gelukt is, maar kijk zelf maar. We zullen het afwachten.

Hulp nodig bij een scheiding? Bel 072-7433631 of vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.