Koophuis

In Nederland zijn meer koophuizen dan huurhuizen. Het aantal koophuizen ligt bij benadering boven de 4 miljoen. Maar wat betekent dit bij een scheiding?

Heb je een koophuis dan heb je te maken met een dalende waarde. Voor kopers die jaren geleden, voor de start van de crisis, gekocht hebben is er vaak niet zoveel aan de hand. Je koophuis wordt eerst meer en dan weer minder waard zonder dat je daar echt last van hebt. Als je tussentijds je hypotheek verhoogd hebt of later een koophuis gekocht hebt, heb je mogelijk wel last van de dalende prijzen. Met name als je je huis gaat verkopen of als je gaat scheiden. Je wordt dan veelal pijnlijk geconfronteerd met de nieuwe waarde van je huis die soms lager is dan je hypotheek. Wat nu?

scheiden eigen huis

Koophuis blok aan je been?

Bij scheiding heb je een aantal opties voor je koophuis.

Verkopen, je zet je huis te koop en moet de tijd dat het huis te koop staat uitzitten, 1, 2 jaar of langer is geen uitzondering. De prijs die je krijgt is lager dan gehoopt en soms lager dan de hypotheek, er blijft dus een schuld over na verkoop.

Verdelen, één van de partners gaat in het huis wonen en koopt de andere partner uit. Het kan dus voorkomen dat je geld meekrijgt in plaats van moet betalen als er sprake is van een forse onderwaarde.

Niet verdelen, komt steeds vaker voor. Uiteraard is dit heel goed mogelijk maar er kleven wel wat nadelen aan die vaak heel acceptabel zijn.

Het is dus zaak om alle alternatieven goed af te wegen en je goed voor te laten lichten over de voor- en nadelen. De keuze die je maakt is definitief of voor langere tijd van toepassing. Bovendien wil je ook nog kunnen leven en niet je hele inkomen uitgeven aan woonlasten.