Een gesprek tussen een minderjarig kind en een rechter inzake een echtscheiding wordt een kinderverhoor genoemd.

kinderverhoor

In het kinderverhoor mag het kind vertellen hoe het denkt over de scheiding, wat het zelf belangrijk vindt maar ook het hoe het met hem/haar gaat. Dit kinderverhoor vindt plaats bij de rechtbank en de rechter ontvangt het kind, soms met toga aan maar vaak ook in normale kleding en meestal in een spreekkamer, niet in de rechtszaal.

Kinderverhoor circa 10 minuten

Het gesprek duurt circa 10 minuten en het kind mag iemand meenemen, maar die persoon mag niet bij het gesprek zelf aanwezig zijn. Alleen de rechter, het kind en de griffier zijn bij het gesprek aanwezig. De griffier schrijft op wat er gezegd wordt.

Als kinderen 12 jaar en ouder zijn wordt er automatisch vanuit gegaan dat het kinderverhoor moet plaatsvinden. De rechter stuurt een brief naar het kind met de uitnodiging om langs te komen. De rechter wil graag weten bij wie het kind zou willen wonen en hoe lang het kind bij de andere ouder wil verblijven (de omgangsregeling). Als ouders er onderling niet uitkomen waar het kind gaat wonen, kan de rechter dit besluiten, mede op basis van de mening van het kind. Soms weet het kind het zelf ook niet en dit is ook belangrijk voor een rechter om te weten.

Als het kind niet langs wil komen dan mag dat, het sturen van een brief met daarin de wensen van het kind is ook mogelijk. Kinderen onder de 12 mogen ook een brief aan de rechtbank sturen met daarin hun mening, of contact opnemen en vragen om een gesprek.

Het meesturen van de wensen van het kind met het scheidingsverzoek is ook mogelijk, deze zogenaamde kindverklaring voorkomt bij sommige rechtbanken dat er een uitnodiging verstuurd wordt naar het kind.

Informatie rechtbanken

Er bestaat een website van de rechtbanken waarop folders staan die geschikt zijn voor kinderen om ze voor te bereiden op het kinderverhoor.

kinderen gehoord bij scheiding

Folder kort, 8 pagina’s, klik hier voor download.

Folder uitgebreid, 16 pagina’s, klik hier voor download.

Voor kinderen zelf is ook een website van de rechtbanken, dit is www.rechtvoorjou.nl en daar staat ook informatie over het kinderverhoor op, klik hier op de link.

Er is ook beeldmateriaal beschikbaar:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.