Waarom kost hulp bij scheiden geld, kun je zelf je scheiding regelen? Een echtscheiding zelf regelen is voor een aantal stellen goed te doen.
Echtscheiding zelf regelen
Uiteraard gaan jullie zeer goed met elkaar om en is er geen sprake van onenigheid, nergens over. Hebben jullie voldoende gelezen over ouderschap na de scheiding. Jullie zijn op de hoogte van alle financiële en fiscale gevolgen van een scheiding. Ik kan van harte het boek scheiden voor dummies aanbevelen. Er is ook genoeg informatie te vinden op internet. Als jij ook altijd zelf je verzekeringen en je hypotheek regelt zonder adviseur? Dan heb je waarschijnlijk veel kennis die ook bij een scheiding van pas komt.
Het gevaar zit hem in het onderlinge vertrouwen. Jij hebt dan weliswaar alle kennis maar heeft je aanstaande ex-partner die ook? En is er voldoende vertrouwen dat jij dit mag uitrekenen en uitwerken? Er ontstaat namelijk bij een echtscheiding het merkwaardige fenomeen dat er tegenstrijdige belangen gaan ontstaan. Dat ineens je toekomstbeeld veranderd is. Je hebt je nooit geïnteresseerd hoe hoog de woonlasten zijn. Nu ben je toch bang dat je het niet gaat redden straks en wil je wel weten hoe het zit.
Aandachtspunten echtscheiding zelf regelen
- Gehuwd, geregistreerd partner of samenwonend? Er zit verschil in de afhandeling.
- Gemeenschap van goederen of huwelijksvoorwaarden? Wat zijn de regels?
- Wel of geen kinderen? Ouderschapsplan is verplicht maar welke regels toetst de rechter?
- Huurhuis of koophuis? Hoe gaat de woningbouwvereniging of de hypotheekbank om met scheiden?
- Ouderdomspensioen en partnerpensioen? Let op je kiest de standaardregeling als je geen keuze maakt.
- Alimentatie hoe reken je dat uit? Eerst de kinderen en dan de partner, let op partneralimentatie is een brutobedrag.
- Echtscheidingsconvenant wordt gecontroleerd. Rechter, fiscus, hypotheekbank en raad voor rechtsbijstand controleren het document.
Wanneer niet je echtscheiding zelf regelen?
Als je het samen niet eens bent of wordt dan kan het best een puzzel worden. Als je te weinig kennis van zaken hebt dan kan het behoorlijk fout gaan. Het convenant kan maar 1 keer afgestempeld worden door de rechtbank. Zowel de advocaat die dit indient als de rechter kijken alleen of er geen procedurele fouten instaan. Inhoudelijke fouten worden er zelden uitgehaald, daar blijven jullie zelf verantwoordelijk voor.
Als er sprake is van een koophuis en één van jullie wil de hypotheek overnemen dan moet dit vooraf getoetst worden bij de bank. Je kunt dit niet zomaar opschrijven in een convenant en er vanuit gaan dat de bank dit wel even regelt. De bank denkt niet echt met je mee. De bank controleert het afgestempelde convenant. Dan bepalen ze op basis van alle afspraken of het verantwoord is om de hypotheek op één naam te zetten.
Pensioenen is een vak apart, voor velen is dit nog een ver van mijn bed show. Maar de gevolgen kunnen best zuur zijn als blijkt dat je dit niet goed geregeld hebt. Ook hier geldt dat je eenmaal gemaakte keuzes zeer moeilijk kunt wijzigen. En de wet voorziet in een aantal standaardkeuzes maar ben je jezelf daarna bewust?
Wanneer wel je echtscheiding zelf regelen?
Dit is voor iedereen persoonlijk natuurlijk maar meestal geldt dit voor:
- jonge mensen (weinig pensioen opgebouwd)
- geen kinderen (geen ouderschapsplan nodig)
- kort gehuwd (beperkte partneralimentatie verplichtingen)
- huurwoning (geen gedoe met hypotheek)
- weinig te verdelen (geen afkoop polissen e.d.)
- geen onenigheid met elkaar (vertrouwen in en op elkaar)
Kijk ook eens op de website van de overheid.
Maak een afspraak
Kennisbank
- Alimentatie (94)
- Blog (13)
- Boeken over scheiding en ouderschap (3)
- Huis (18)
- Kosten Scheiding (5)
- Ouderschap (48)
- Pensioen (10)
- Samenwonen (19)