Scheiden is lijden. Veel Nederlanders hebben er spijt van: niet per se van de relatiebreuk, maar wél van de financiële gevolgen. Onderzoek laat zien dat bijna de helft van de mensen zich beter had willen voorbereiden op een scheiding. „In goed vertrouwen afspraken maken, kennelijk kan dat niet.”

Zo kopt een artikel uit de telegraaf.  Er wordt zelfs gesproken over een financiële strop!

Mijn ervaring is dat goede afspraken maken wel kan, niet perse in goed vertrouwen als dit betekent dat je de afspraken niet vastlegt. Natuurlijk helpt goed vertrouwen maar vastleggen in een scheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst is bij mij een standaardprocedure. Vroeger zij men wel eens: “vertrouwen is goed, controle is beter”.

Uiteraard is het wel de bedoeling dat beide partijen begrijpen wat er wordt vastgelegd. De vastlegging is dan ook een resultaat van een uitgebreid gesprek over alle mogelijkheden, alle voors en tegens en een zorgvuldige afweging van alle belangen. Pas als duidelijk is welke keuze de beste is, wordt deze keuze vastgelegd in het convenant.

echtscheiding Financiële stropFinanciële gevolgen eigen woning

Een eigen woning kan vaker behouden worden dan mensen in eerste instantie denken. Zeker als er NHG op de hypotheek zit maar vaak ook zonder. Het helpt niet om zelf even snel op internet te checken hoeveel je mag lenen, dit zijn namelijk de berekeningen voor starters of nieuwe hypotheken. Bestaande hypotheken hebben een uitzonderingspositie bij relatiebeëindiging en echtscheiding. Goed advies hierin is erg belangrijk, je kunt het maar beter in 1 keer goed doen.

Financiële gevolgen pensioen

Pensioenen zijn soms nog ver weg maar de gevolgen ervan kunnen heel groot zijn als je niet weet waarvoor je kiest. Onze wetgever heeft e.a. voorzien in de wet bij echtscheiding en ook als je geen keuze maakt, kies je dus toch namelijk voor de wettelijke regeling. Dit is overigens erg onhandig als je dit pas ontdekt als je gepensioneerd bent. Een goede uitleg van de mogelijkheden voor zowel het ouderdomspensioen als het partnerpensioen is een must. Pas als je weet hoe divers de keuzemogelijkheden zijn en wat daar de voor- en nadelen van zijn, kun je nadenken over de beste optie voor beiden. Dit hangt ook af van leeftijd, hoogte van de opbouw en verschil in salaris. Het is dus een uitleg op maat, die aan de hand van de pensioenoverzichten gedaan wordt. Het is belangrijk dat ook dit deel van de financiële gevolgen besproken wordt.

Financiële gevolgen vechtscheiding

Het niet eens worden met elkaar over de verdeling van de centjes kost vaak meer dan er is. Mediation is een proces waarbij alle besluiten op de weegschaal gaan en er een balans ontstaat in alle afspraken en dus ook voor de financiën. Elkaar bestrijden met elk een eigen advocaat levert naast heel veel frustratie ook hele hoge rekeningen op. Wat de reden ook is van de onenigheid, je bent beter, sneller en goedkoper af met mediation.

Financiële gevolgen vooraf vastleggen

Een ondoordachte stap is snel gemaakt, als je vermogen bezit en je stapt in een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan kan het zomaar zijn dat je een deel al kwijt bent. De wet is wel gewijzigd t.o.v. de gemeenschap van goederen maar de meeste huwelijken zijn nog gebaseerd op de oude wet waarin alle vermogens samenvloeiden en er sprake is van een 50/50 verdeling bij scheiding. Uiteraard bestaan er huwelijkse voorwaarden maar die worden in het algemeen zo slecht nageleefd dat er bij scheiding alsnog ongewenste gevolgen blijken te zijn bij de verdeling.

Ik zou wensen dat mensen zaken vooraf goed vastleggen als er grote verschillen zijn in vermogen, dit bespaart teleurstellingen achteraf.

Scheiding voor veel mensen onverwachte financiële gevolgen?

Dit hoeft dus niet. Een goede echtscheidingsmediator kent alle regels en mogelijkheden en neemt jullie als onafhankelijk en neutraal adviseur mee in deze mogelijkheden zodat jullie zelf de beste keuzes kunnen maken en weten waarom je die gemaakt hebt. Wil je hier meer over weten, komt dan samen langs voor een kennismaking dan leg ik jullie alles uit.