Beperking partneralimentatie verworpen.

Het voorstel is door de 2e kamer verworpen. In de huidige wetgeving is de duur van partneralimentatie vastgelegd voor 12 jaar. Het voorstel beoogde dit te beperken tot 5 jaar onder voorwaarden, maar heeft het dus niet gehaald.

alimentatie

Er waren veel twijfels bij het voorstel. Het zou het niet-werkende ouderen onevenredig raken. Bontes sloot in het wetsvoorstel aan bij de lotsverbondenheid. VVD, PvdA en D66 stelden voor om de alimentatie te baseren op het verlies aan verdiencapaciteit door het huwelijk. Ook Teeven is niet enthousiast over het voorstel. Hij twijfelt over de houdbaarheid ervan op Europees niveau, omdat het recht op partneralimentatie wordt aangetast.

Beperking partneralimentatie is eigenlijk best wel een logische vraag. In mijn praktijk merk ik dat bijna iedereen schrikt van de termijn van 12 jaar. Uiteraard hangt dit af van de duur van het huwelijk, de leeftijd, wel of geen kinderen etc. Overigens is er in een gezin met een gemiddeld inkomen, vader fulltime en moeder parttime, meestal geen draagkracht genoeg om naast kinderalimentatie ook nog partneralimentatie te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.