De alleenstaande ouderkorting vervallen in 2015?

 

Laten vervallen van de alleenstaande ouderkorting is onderdeel van het voorstel van de kamer om het aantal kindgebonden regelingen te beperken. Op dit moment zijn er nog 11 regelingen waarvan er slechts 4 over zullen blijven, te weten:

  • kinderbijslag
  • kindgebonden budget
  • kinderopvangtoeslag
  • combinatiekorting

Dit betekent inderdaad dat de alleenstaande ouderkorting komt te vervallen. Dit is op zich niet onlogisch omdat deze heffingskorting meer opleverde bij een hoger inkomen, en dat is vreemd. Het kon in het gunstigste geval zelfs 2 x 2.300 euro schelen aan te betalen belasting per jaar, dat was voor elke ouder bijna 200 netto per maand extra, dankuwel fiscus.

De kinderalimentatie betaler kon ook een deel terugkrijgen van de fiscus, als je namelijk boven een bepaald bedrag de kosten van levensonderhoud van jouw kind betaalde dan kreeg je een forfaitaire aftrekpost, ook deze komt dus te vervallen in het voorstel.

Wat blijft er dan? De kinderbijslag (tot 18 jaar) blijft en is niet inkomensgebonden en ook de combinatiekorting (tot 12 jaar). Deze laatste kan de ouder met het laagste inkomen krijgen als beide ouders werken en bij gescheiden ouders is het mogelijk voor beide ouders om deze te krijgen als er sprake is van co-ouderschap.

Voor de ouders die gebruik maken van kinderopvang is er nog steeds een toeslag aan te vragen afhankelijk van het inkomen.

De grote wijzing gaat komen in het kind gebonden budget, dit moet de verzamelpost worden voor alle overige kindregelingen. De toeslag zal zeer waarschijnlijk omhoog gaan, zeker voor de laagste inkomens. Dit ter compensatie van het wegvallen van de andere regelingen. In hoeverre dit compenseert is nog de vraag.

Belangrijker is dat de verdeling van de kosten voor de kinderen er anders uit komt te zien. De kinderkosten zijn immers berekend met het netto besteedbaar inkomen (NBI) en dit is inkomen + heffingskortingen + toeslagen. Niet alleen verandert de verdeling van de kosten maar ook het NBI kan hoger/lager uitvallen.

Betekent dit dan dat de kinderalimentatie opnieuw berekend moet worden? Of moet alleen de verdeling naar rato van de kosten van de kinderen opnieuw berekend worden? Of allebei?

Daar zal nog wel even over nagedacht moeten worden in den Haag, maar wel graag een beetje op tijd als de nieuwe regeling per 1 januari 2015 in moet gaan. Er ligt er nog wel wat werk voor alle gescheiden ouders, en dan druk ik mij heel zachtjes uit.

Wil je hulp bij het opnieuw vaststellen, uitrekenen en/of vastleggen van deze afspraken, neem dan even contact op met mij. Zodra de regelgeving is vastgesteld hebben wij een plan klaarliggen om dit met jullie te bespreken.

Rob Buttner, 072 7433631 of rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.