Bij een scheiding is het nodig om afspraken te maken over de zorgverdeling kinderen. Meestal worden deze vastgelegd in een ouderschapsplan.
Wat zijn de aandachtspunten voor een goede zorgverdeling kinderen:
Zorgverdeling kinderen
- bij jonge kinderen korte periodes, vaker wisselen, omdat ze niet lang zonder die andere ouder kunnen zijn
- bij oudere kinderen minder wisselen, langere periodes mogelijk, ze kunnen nog niet zo goed plannen
- kijk goed naar de ligging van de woningen van de ouders bij speel, zwem, sport en andere voorzieningen
- wisseltijden niet te nauwsluitend afspreken, voor of na het eten werkt ook goed en geeft wat speling
- probeer zoveel mogelijk de kinderen te brengen dit is minder druk dan halen
Zorgverdeling kinderen in vakanties vraagt ook de nodige aandacht. Doorgaans is er sprake van minstens 10 weken vakantie van school, dit hangt af van de regio waarin je woont en het type onderwijs. Tenzij je zelf in het onderwijs werkt, hebben ouders meestal veel minder vakantie dus zijn afspraken nodig.
Co-ouderschap als zorgverdeling kinderen of niet?
Wat is eigenlijk co-ouderschap? De meeste ouders zien dit als een evenredige verdeling van de tijd, gewoonlijk week op week af. Maar co-ouderschap kan natuurlijk ook anders verdeeld worden. Vaak beter bij jonge kinderen. De fiscus noemt co-ouderschap een verdeling waarin elke ouder minstens 3×24 uur per week gemiddeld de zorg voor de kinderen heeft. Dat is dus 3 hele dagen en nachten per week of week op week af natuurlijk.
Aandachtspunt bij co-ouderschap is de ligging van de woningen t.o.v. de school. De kinderen gaan immers van en naar school van beide woningen. Is dit te doen op de fiets of brengen jullie ze nog naar school?
Overige dagen zorgverdeling kinderen
De feestdagen, vader-moederdag, verjaardagen, studiedagen, stakingsdagen, etc. gooien vaak jullie planning overhoop. Hoe zit dat nou eigenlijk, wie is nu verantwoordelijk voor de kinderen op dergelijke dagen? Ook dit spreek je af in je ouderschapsplan, maar wie weet nu al of hij/zij de kinderen de 1e of de 2 kerstdag wil hebben dit jaar en volgend jaar? Voor de planners onder ons een fluitje van een cent, meerjarenagenda op de koelkast en kleuren maar. De meeste ouders hebben toch liever een vorm van overleg zodra deze dagen zich aandienen.
Ander ouder houdt zich niet aan zorgverdeling kinderen
Ondanks de goede afspraken in een ouderschapsplan kan het gebeuren dat een ouder zich niet houdt aan de afspraak. Dit kan te maken hebben met de vakantieperiode omdat de werkgever het niet toestaat dat deze ouder in die specifieke periode op vakantie gaat. Maar ook omdat er vaker dan afgesproken een oppas wordt geregeld. Of omdat een ouder de kinderen vaak te laat brengt bij de andere ouder.
Uiteraard maakt het wel uit of hier sprake is van overmacht of eigen keuze. Hoe dan ook, er moet weer met elkaar gepraat worden. Overleg over de zorgverdeling kinderen is heel belangrijk. Het zou eigenlijk nooit mogen ontsporen als er dikwijls overleg is over dergelijke zaken. Als dit wel gebeurt dan is er geen instantie die je even kunt bellen en die het voor je gaat oplossen. Je moet het zelf oplossen, samen. Soms lukt dit niet omdat er al teveel gebeurd is. Dan wordt er ruzie gemaakt en soms een advocaat ingeschakeld. Het is jammer als ouders zich zo gedragen, het belang van de kinderen staat dan niet voorop. Een enkele keer zie ik mijn clienten dan ook terug en help ik ze weer om het gesprek met elkaar aan te gaan. Het is niet makkelijk als je beide je eigen leven hebt ingericht, een drukke baan hebt en een co-ouderschap waar je de helft van de week alleen voor staat. Nieuwe relaties, zeker met samengestelde gezinnen, leveren ook een nieuw inzicht in je leven op. Plotseling krijg je te maken met de zorgverdeling kinderen van je nieuwe relatie met zijn/haar ex-partner.
Kinderen hebben ook een stem
Kinderen hebben ook een stem maar durven die veelal niet uit te spreken. Ze willen immers zowel mamma als pappa geen verdriet doen. Ze kiezen dan maar wat ze denken dat het beste voor beide is, en niet voor zichzelf. Kinderen vragen er natuurlijk niet om, in twee woningen te gaan wonen, het is best onhandig dat dit het resultaat is van de scheiding van pappa en mamma. Zolang ze minderjarig zijn bepalen de ouders voor de kinderen. Vanaf 12 jaar toetst de rechter of het kind het eens is met zijn/haar ouders. Het laat zich raden wat het kind de rechter zal vertellen.
Uiteraard hebben kinderen het recht om opgevoed te worden door beide ouders. Ouders vinden ook dat zij beide het recht hebben om hun kinderen op te voeden. Het blijft dus zoeken naar een balans, zowel voor de kinderen, je eigen gevoel, je werk, de overige activiteiten. Ik zeg altijd maar probeer het eens uit, spreek eens af om het op verschillende manieren te proberen, vaak weet je dan pas of iets echt werkt of niet. Je kunt ook in de zomermaanden een andere verdeling afspreken dan in de wintermaanden bijvoorbeeld.
Maak een afspraak
Kennisbank
- Alimentatie (94)
- Blog (13)
- Boeken over scheiding en ouderschap (3)
- Huis (18)
- Kosten Scheiding (5)
- Ouderschap (48)
- Pensioen (10)
- Samenwonen (19)