Zorg voor kinderen na de scheiding, hoe spreek je dat af? Hoe zorg je dat jullie allebei de kinderen blijven opvoeden?
Het is onvermijdelijk, bij een scheiding zul je afspraken moeten maken over hoe jullie de zorg voor kinderen na de scheiding gaan invullen. Het maakt niet uit hoe je aan elkaar verbonden bent, in alle gevallen is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen voor kinderen jonger dan 18 jaar. Dit plan bevat onder andere de zorgverdeling, een hele belangrijke afspraak.
Soorten zorg voor kinderen na de scheiding
Wat voor keuzes zijn er eigenlijk, en wat zijn de voor- en nadelen?
Een veel gebruikte term is co-ouderschap. Hiermee wordt een zo gelijk mogelijke verdeling van de zorg bedoeld. Denk dan aan 50/50 of minimaal 3 dagen/nachten per week bij elke ouder. Sommige ouders kiezen voor bijvoorbeeld week om week bij elke ouder, andere ouders kiezen voor een wisseling in de week om de 3 à 4 dagen. Eigenlijk is elke variant goed, als jullie het er maar samen met de kinderen over eens zijn.
Buiten co-ouderschap zijn er ook afspraken mogelijk. Het minimale is dan een weekend in de 2 weken bij de ene ouder, de andere dagen bij de andere ouder.
De kinderen hebben het recht opgevoed te worden door beide ouders.
Hoe ga je dit als ouder regelen? Afhankelijk van de leeftijd en zelfstandigheid van de kinderen, de woonlocatie van de ouders, de hoeveelheid uren die gewerkt worden, de mogelijkheden tot oppas of kinderopvang en uiteraard de wens van de kinderen maak je hier samen keuzes. Probeer hierbij het belang van het kind niet uit het oog te verliezen, kinderen vragen er niet om dat hun ouders gaan scheiden.
Het is al zo vaak gezegd en geschreven maar niet alle ouders kunnen zichzelf opzij zetten in het belang van de kinderen. Dit is ook best lastig als jij vindt dat jij geen ‘schuld’ hebt aan de scheiding omdat je partner van jou wil scheiden. Maar dit is geen excuus naar de kinderen, zij hebben beide ouders even lief en hoeven, nee mogen zelfs niet betrokken worden in de reden waarom jullie uit elkaar gaan. Nogmaals dit is soms lastig te verteren als je zelf ondergedompeld in verdriet, hierover na moet denken. Een beetje begrip van je partner kan dan enorm helpen.
Ouderschapsplan beschrijft zorg voor kinderen na de scheiding
Het ouderschapsplan is niet in beton gegoten voor jaren, sterker nog het is een werkdocument waar je als ouders samen met de kinderen wijzigingen in kunt aanbrengen als dit nodig is of zaken prettiger maakt. Stel je voor je gaat scheiden maar weet nog niet waar je gaat wonen? Hoe maak je dan nu al afspraken? Heel eenvoudig, tot aan het moment dat er een woning beschikbaar is, tot die tijd schrijven we de tijdelijke regeling op. De definitieve regeling beschrijven we ook alvast. En deze regeling kan altijd weer door jullie samen aangepast worden, geen rechter of advocaat voor nodig.
Uiteraard zijn er nog veel meer onderwerpen op te nemen in het ouderschapsplan, laat je goed voorlichten over de mogelijkheden.
Maak een afspraak
Kennisbank
- Alimentatie (94)
- Blog (13)
- Boeken over scheiding en ouderschap (3)
- Huis (18)
- Kosten Scheiding (5)
- Ouderschap (48)
- Pensioen (10)
- Samenwonen (19)