Wat als je gaat scheiden, neem je dan de woning over van je ex-partner en waar moet je dan op letten? Of zijn er andere opties dan de woning overnemen bij scheiding?
Een woning is een kostbaar goed. We betalen aan hypotheeklasten hier gemiddeld een derde van ons inkomen voor. Een serieuze kostenpost dus.
Als je gaat scheiden dan heb je ineens twee woningen nodig en dat is los van de extra kostenpost ook nog eens heel moeilijk te vinden.
Wat zijn zoal de opties:
- De woning overnemen bij scheiding door de ene partner
- De woning overnemen bij scheiding door de andere partner
- De woning wordt verkocht
- De woning blijft voorlopig onverdeeld
De woning overnemen bij scheiding
Uiteraard moet je het hier samen over eens worden. Soms heeft de ene partner onvoldoende inkomen dan is de keuze sneller gemaakt. Maar je moet het ook wel willen, soms is het voor de kinderen een veilige thuishaven maar voor de ander kan het een pijnlijke herinnering aan de relatie zijn. Goed afwegen wat de opties zijn is hier van groot belang. Maar stel dat alle emotionele keuzes gemaakt zijn en één van jullie wil de woning overnemen bij scheiding dan komen er wat andere spelregels in beeld.
De hypotheekregels bij woning overnemen bij scheiding
Je gaat dan de hypotheek overnemen van je ex-partner. Hoofdelijk ontslag noemen de banken dat. De bank schrapt je ex-partner van de hypotheekakte en uiteraard de eigendomsakte als je voldoet aan de voorwaarden. Je moet dus op alleen je eigen inkomen de bestaande hypotheek met eventuele verhoging voor uitkoop kunnen dragen binnen het nieuwe hypotheekregime met verplichte aflossing. Als er NHG op de hypotheek zit dan zijn er ruimere mogelijkheden, maar de meeste banken zijn NHG volgend en denken toch een beetje mee bij een scheiding.
Gevolgen maandlasten bij woning overnemen bij scheiding
Deze kunnen hoger worden, zeker als er geld bijgeleend moet worden voor een uitkoop. Bovendien kan het zijn dat je nu een volledig aflossingsvrije hypotheek hebt en dat mag voor het deel wat je overneemt niet meer. Omdat je dan verplicht gaat aflossen stijgen de maandlasten. Uiteraard is dit spaargeld, je schuld wordt minder, maar je moet het wel maandelijks kunnen missen. Had je net 10 jaar geleden de rente voor 30 jaar vastgezet dan kan dit een probleem worden, soms kan de rente gemiddeld worden waardoor de last zelfs iets omlaag gaat ten opzicht van de huidige last. Het is een complexe puzzel waar een financieel- of hypotheekadviseur je goed van dienst kan zijn.
Vanaf wanneer de woning overnemen bij scheiding
Dit kan pas als de scheiding is ingeschreven bij de gemeente en jullie bij de notaris zijn geweest voor de overdracht van het eigendom en het schrappen van de naam van je ex-partner op de hypotheek. Let wel op dat de bank altijd nog even vraagt om het door de rechtbank afgestempelde scheidingsconvenant. De afspraken die hier gemaakt zijn kunnen van invloed zijn op de acceptatie van de nieuwe hypotheek. De bank controleert of er geen verplichtingen zijn aangegaan die het maandelijks inkomen beïnvloeden. Zorg dus dat deze afspraken goed afgestemd zijn tussen jullie, de mediator en de financieel adviseur van de of namens de bank.
Zijn er nog fiscale gevolgen bij een woning overnemen bij scheiding
Ja er bestaan fiscale regels voor met name de hypotheekrenteaftrek. Deze regels zijn gebonden aan het fiscale partnerschap en de keuze die gemaakt wordt bij de aangifte over het jaar van scheiding. Dit is complexe materie waar veelal een fiscalist advies kan geven bij het verzorgen van de aangifte. Doe de aangifte in het jaar van scheiding bij voorkeur niet zelf, er gaat heel veel mis met deze aangiftes.
Je kunt een scheidingsconvenant maar 1 keer indienen bij de rechtbank, zorg dus dat alles goed besproken, afgewogen en beschreven is.
Maak een afspraak
Kennisbank
- Alimentatie (94)
- Blog (13)
- Boeken over scheiding en ouderschap (3)
- Huis (18)
- Kosten Scheiding (5)
- Ouderschap (48)
- Pensioen (10)
- Samenwonen (19)