Wanneer scheiden, een belangrijke vraag.
Je kent het vast wel, dat vreemde gevoel, die lege gedachte: “Wil ik verder met hem/haar, met ons?”.
Jouw relatie voelt niet meer zoals het geweest is. Het gaat allemaal een beetje op de automatische piloot. Het is niet heel beroerd maar toch mis je iets. Misschien hebben jullie dit ontwerp al eens besproken en herkent jouw partner dit niet. Of is er na een korte opleving toch weer de klad in gekomen. Jullie hebben relatietherapie overwogen of besloten dit niet te gaan doen. Vaak vind de andere partner dit niet nodig. Hij/zij is bang om bij de psycholoog terecht te komen en zijn/haar hele levensverhaal te moeten vertellen.
Kortom, voor jouw gevoel moddert het door. Je hebt daar niet altijd last van er zijn immers ook nog leuke momenten. Maar het glijdt langzaam bergafwaarts al een hele tijd. Dan lijkt de enige uitweg nog om te gaan scheiden. Soms omdat je niet zo verder wilt en soms omdat je plots meer openstaat voor anderen. Of misschien overkomt dit jouw partner, en voor je het weet voel je iets voor iemand anders en lijkt er geen redden meer aan.
Initiatief komt vaak van één kant
Het initiatief om te scheiden komt bijna altijd van 1 partner. De andere partner is soms compleet verrast of zag het wel aankomen maar wil of durft de stap niet te zetten. Jouw verdriet van een lange periode over jullie relatie komt dan opeens echt binnen bij jouw partner. Onbegrip, ongeloof, boosheid, verdriet alles komt samen dan. Wanneer scheiden dan?
Wanneer scheiden, een belangrijke vraag dus.
Het eerste wat je je af zou moeten vragen is natuurlijk of je toch nog verder zou willen. Vaak zie je geen uitweg omdat jullie te weinig met elkaar praten. Je elkaar te weinig laat merken wat het allemaal met je doet. Je zit in een neerwaartse spiraal. Alles wat vroeger wel leuk was, een grap, een compliment, een aai of aanraking of een grappig berichtje blijven uit. Jij geeft ze niet meer en je partner ook niet, het voelt ongemakkelijk om dit nu te doen. Je piekert en bespreekt het wellicht met een goede vriend(in) en komt er niet echt uit wanneer scheiden de oplossing is.
Opeens zie je echt alleen nog maar de uitweg van scheiden en neem je alle ellende die hierbij komt kijken voor lief. Een moedige beslissing soms vanuit wanhoop gedreven, maar er lijkt heus geen andere oplossing. Dit hangt erg af van je partner, hoe hij/zij reageert. Soms is dit een ‘wake-up call’. Je partner snapt zeker dat er iets moet veranderen. Het gesprek ontstaat alsnog waarop je zolang gehoopt had. Maar sta jij daar dan nog voor open? Of heb je al je moed verzameld en zet je geen stap meer terug, je wilt verder.
Dus ja als je eigenlijk wel verder wilt met je partner, dan is het besluit om te scheiden nog te vroeg. Je moet dan die ‘wake-up call’ op een andere wijze zien te bereiken. Soms helpt het om het woord scheiden te laten vallen. Ja soms komen stellen in mijn praktijk om te informeren naar scheidingsmediation en besluiten daarna toch samen verder te gaan. Het helpt vaak als een onafhankelijke derde aanwezig is en vragen stelt. Het maakt in eerste instantie niet zoveel uit welke discipline deze derde vertegenwoordigt. Als dit jullie helpt om elkaar te horen en iets met deze informatie te doen.
Scheiden is niet ongepast, sterker nog, het kan de beste oplossing zijn voor het passende probleem. Open met elkaar hierover in gesprek gaan geeft vaak het beste inzicht. Maar jammergenoeg is dit niet geoorloofd in elke relatie, vaak ook door angst gedreven omdat de onzekerheid toeslaat. Het is behoorlijk heftig als je fundament onder je vandaan zakt, je wordt letterlijk instabiel en dus onzeker. Sommigen stellen zich hierdoor open en kwetsbaar op. Anderen sluiten zich juist hierdoor helemaal af of worden boos en gaan de tegenaanval in. Allemaal verklaarbare emoties maar niet allemaal zinvol om dichter tot elkaar te komen.
Dan bij voorkeur goed uit elkaar. Wanneer scheiden is beantwoord.
Hoe ongemakkelijk het soms ook is, als het besluit vaststaat, dan bij voorkeur goed uit elkaar dan met slaande ruzie. Op een klein percentage stellen na, die elkaar kapot vechten om alles, lukt het de meeste stellen om met goede hulp alle afspraken te maken. Natuurlijk zijn het onplezierige afspraken en speelt soms schuldgevoel of rancune een rol. Met een goed inzicht in alle keuzes en de gevolgen daarvan, lukt het vrijwel iedereen om alle afspraken te maken. In een goede balans en in goed overleg te laten vastleggen.
Ben jij zo’n twijfelaar die op het punt staat het besluit te nemen om te gaan scheiden? Stuur dan dit bericht door naar je partner en gebruik het als ‘wake-up call’ of bespreek de inhoud of delen ervan met hem/haar. Jullie zijn welkom om langs te komen. Ik kan jullie wat meer inzicht geven in het scheidingsproces en/of de gevolgen of andere tips meegeven om te overdenken. Wanneer scheiden dus? Jullie worden er altijd wijzer van en dat helpt veelal bij elk besluit.
Maak een afspraak
Kennisbank
- Alimentatie (94)
- Blog (13)
- Boeken over scheiding en ouderschap (3)
- Huis (18)
- Kosten Scheiding (5)
- Ouderschap (48)
- Pensioen (10)
- Samenwonen (19)