Het is aan de orde van de dag, uitstellen scheiding komt steeds vaker voor. Wat zijn hiervan de gevolgen en is dit verstandig?

scheiden nu niet mogelijk

Geen huis te vinden

De huizenmarkt, zowel huur als koop, is altijd een lastige markt. Het lijkt vandaag de dag nog lastiger geworden. Huren zijn mega hoog en koopwoningen onbereikbaar. Stellen die in alle rust besloten hebben om zonder elkaar verder te gaan lopen vast. Waar gaan ze los van elkaar wonen? Hoe krijg je voldoende slaapkamers voor de kinderen? Hoeveel moet je eigenlijk verdienen om alle te kunnen bekostigen?

De hierboven genoemde problemen zijn heel actueel. Er zijn helaas niet direct oplossingen voor te vinden. Uiteraard helpt een hoger inkomen maar er moet ook iets beschikbaar zijn. Ouders willen liefst bij elkaar in de buurt blijven wonen.

Koopkracht problemen

Stel je hebt een prima salaris en er is een tweede woonruimte voor jou of je aanstaande ex-partner beschikbaar. Wat doe je dan met die energiekosten en andere financiële problemen die de portemonnee sneller leegmaken? Het was altijd al duurder om twee woningen met hetzelfde salaris te bekostigen. Nu is dit bijna onmogelijk. Een nieuw energiecontract is onbetaalbaar lijkt het.

Als een gezin circa 1/3 van het inkomen uitgeeft aan wonen, dan zijn twee woningen moeilijk te betalen. Besparen helpt maar is meestal niet genoeg.

Onzekere tijden

De oorlog in Oekraïne zorgt niet alleen voor de hogere prijzen maar ook voor onrust. We weten niet wat ons nog meer te wachten staat. Dit geldt ook voor klimaatproblemen en stikstofproblemen. Onzekerheid maakt keuzes maken moeilijk.

Wat gaat er wel goed?

Ondanks alle genoemde problemen zijn er ook lichtpuntjes. De economie draait nog, er zijn genoeg banen, de lonen stijgen, de woningbouw gaat sneller en wij zijn een van de rijkste landen.

Deze lichtpuntjes zullen niet iedereen helpen en kunnen vaak uitstellen scheiding niet voorkomen.

financiële crisis

Uitstellen scheiding

Waarom zou je die scheiding dan nu gaan regelen? Beter maar even uitstellen dus?

Logische gedachte, er komen een hoop problemen bij. Maar wat zijn de gevolgen van deze keuze? Je zou kunnen hopen op een relatieherstel. Maar het kan ook slechter gaan, ruzie wellicht? Het is belangrijk om het hoofd erbij te houden en niet de emoties de vrije loop te laten. Therapie of in gesprek blijven zou kunnen helpen.

Sommige stellen kiezen er voor om de scheiding nu wel alvast te regelen en mogelijk wat langer bij elkaar te blijven wonen. Dit heeft uiteraard voor- en nadelen.

Nadelen:

  • je gaat nu alles op papier verdelen maar hoe pakt dat straks uit?
  • je blijft fiscaal aan elkaar verbonden, dus geen recht op toeslagen

Voordelen:

  • je kunt in alle rust alle keuzes maken
  • je hebt alles al geregeld voor als er een woning komt
  • je kunt een punt zetten achter je relatie
  • de kinderen kunnen langzaam wennen

Het is natuurlijk voor een ieder een persoonlijke keuze wat zwaarder weegt. Er is geen goed of fout in deze. Denk goed na over uitstellen scheiding is het beste advies.