Ben jij ook benieuwd welke toeslagen na scheiding beschikbaar gesteld worden door de overheid?

Toeslagen na scheiding

Onze belastingdienst kent, naast de bekende afdeling van de blauwe enveloppen, ook een afdeling die toeslagen verstrekt. Deze toeslagen krijg je direct van de belastingdienst op je rekening gestort, elke maand.

Er bestaan vier toeslagen, dit zijn:

  1. Huurtoeslag
  2. Zorgtoeslag
  3. Kinderopvang toeslag
  4. Kind gebonden budget

De belastingdienst houdt rekening met je leefsituatie, als je met iemand samenleeft dan is dit veelal je fiscale partner. Jullie inkomens worden bij elkaar geteld.

Is het fiscale partnerschap verbroken dan telt alleen je eigen inkomen. Hierdoor hebben veel gescheiden personen ineens wel recht op een toeslag. De belastingdienst laat je een proefberekening maken op haar website om te onderzoeken hoeveel je kunt ontvangen aan toeslagen na scheiding.

De verbazing is veelal groot als blijkt hoe hoog deze toeslagen kunnen uitpakken. Met name het kind gebonden budget. De meeste gescheiden personen zijn alleenstaand na de scheiding en als je recht hebt op kindgebonden budget (minderjarige kinderen) dan krijg je een daarop een aanvulling, de zogenaamde alleenstaande ouder kop. Met name hierdoor pakt de maandelijkse toeslag fors uit, immers deze alleenstaande ouder kop bedraagt € 3.050 netto per jaar tot het drempelinkomen. Hoewel de kop afgebouwd wordt bij inkomens vanaf circa € 20.000 mag je tot bijna € 80.000 nog rekenen op een toeslag. Ofwel de meeste inkomens komen hiervoor in aanmerking. Zeker als je weet dat het gaat om het verzamelinkomen en niet je bruto jaarinkomen, dit is voor eigen woning bezitters erg interessant.

Ouders met minderjarige kinderen die voor co-ouderschap kiezen hebben nog een extra mogelijkheid, je mag immers elk 1 of meer kinderen inschrijven op het adres van elke ouder. Kortom een dubbele alleenstaande ouder kop. Dit kan oplopen tot € 700 netto in totaal aan KGB. Dit komt bovenop de kinderbijslag. Je kunt gerust stellen dat de overheid behoorlijk meedenkt met gescheiden ouders.

Soms ontvangt een gescheiden ouder een uitkoopsom omdat de ander de woning overneemt. Geen probleem als dit onder de circa € 100.000 blijft, daarboven vervalt de toeslag pas.

Tip: als je de toeslagen na scheiding aanvraagt, rond je inkomen een beetje naar boven af, dit voorkomt vaak dat je iets moet terugbetalen aan het einde van het jaar.