Scheiding regelen, hoe pak je dit aan?

De meeste mensen hebben werkelijk geen idee hoe een scheiding regelen in zijn werk gaat. Dat is ook niet raar want hoe vaak heb je deze kennis nodig? Wat onzeker maakt is alle goedbedoelde hulp van vrienden, familie en buren. Zodra bekend is dat jullie gaan scheiden ontstaan er vaak twee kampen. Beide hebben het beste voor met de vriend, familielid of buur, en geven daarbij gratis advies.

Omdat elke scheiding uniek is, is de kans dat het advies niet op jou of jullie van toepassing is groot. Bovendien zijn ervaringen van de adviseur vaak al weer even geleden waardoor het verhaal nu niet meer helemaal klopt, wetten en regels veranderen.

Support bij afronden van relatiebreuk, een verstandige keuze.

Mijn vak als scheidingsbemiddelaar bestaat uit het voorlichten en regelen van zaken voor stellen die willen gaan scheiden. Pas als je goed weet wat de opties zijn en wat de voor- en nadelen van keuzes zijn, kun je goed kiezen. Dit scheelt een hoop gedoe en zorgt ook dat de gezamenlijke afspraken langer houdbaar blijven. Een scheiding kost tijd maar hoeft geen maanden te duren. Ervaring leert dat het maken van de afspraken het beste werkt zodra jullie zeker weten dat jullie uit elkaar gaan. Emotie speelt altijd een rol maar deze kan positief ingezet worden, zonder gevecht onder professionele begeleiding kom je er bijna altijd goed uit samen.

“Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid”, beaamt scheidingsbemiddelaar Rob Buttner. “Als een relatie op een breuk aanstuurt begrijpen de partijen elkaar vaak helemaal niet meer. Soms gaan de mensen pas na dertig jaar de scheiding regelen. Bijvoorbeeld als de kinderen groot zijn en de vrouw gaat werken, dat heeft altijd consequenties voor een relatie. Een enkele keer komt men na een zware periode goed uit de strijd en gaat het daarna nooit meer stuk. Maar vaak is er geen redden meer aan. Iedereen maakt wel eens ruzie op zo’n moment is er geen redelijk overleg meer mogelijk. Zodra wordt geprobeerd tot elkaar te komen als beiden weer rustig zijn, dan komt het meestal wel weer goed. Aanvankelijk ben je allemaal ontzettend verliefd maar later ga je je ergeren aan dingen die je juist in het begin leuk vond aan iemand. Als het structureel niet goed zit, is stoppen echter de enige mogelijkheid. Soms is de relatie het waard om voor te vechten, maar je moet er wel moeite voor willen doen.

Om jullie een goede start te geven is een vrijblijvende kennismaking de beste optie, daarna weet je veel meer en kun je besluiten hoe je verder wilt gaan.