Wie gaat scheiden is vaak geneigd zich te richten op negatieve zaken van de scheiding. Je denkt vaak aan alles wat voorbij is en voor altijd verdwijnt. Maar bij een scheiding kun je je ook richten op de toekomst en focussen op de dingen die blijven. Want vaak blijft er genoeg over, voor iedereen.

Scheiden zonder advocaat is heel goed mogelijk. Steeds meer stellen kiezen voor bemiddeling om niet alleen de scheiding te regelen maar ook de toekomst te borgen. Er zijn immers nog genoeg momenten om samen te delen in de toekomst.

Een scheidingstraject verloopt altijd min of meer hetzelfde

Een stel is al lang samen – getrouwd of niet. Er is vrijwel altijd sprake van een communicatieprobleem. Bovendien wil de een meer scheiden dan de ander. Een goede scheidingsbemiddelaar haalt de angel eruit. Hoort aan wat er speelt. En vertaalt dat naar de taal van de ander. Met alle stress van het regelen van de scheiding op de voorgrond, is het soms lastig om het je voor te stellen. Maar er is een toekomst na je scheiding.

Nieuwe kansen

Tijdens de scheiding kun je blijven focussen op de goede dingen. Vrienden blijven. Werk en inkomen blijft, wat voor stabiliteit en zelfstandigheid zorgt. En natuurlijk blijft de zorg voor je kind(eren). Het liefst als ouders samen, want je kind heeft jullie allebei nodig. Juist in die periode van verandering, heeft je kind veel baat bij aandacht voor wat blijft. Probeer ze dat ook te vertellen. School, vriendjes, papa en mama die van je blijven houden, bezoeken aan opa en oma. Veel zaken blijven zeker bestaan.

Wie het op kan brengen in (redelijke) harmonie uit elkaar te gaan, houdt het goede van een relatie over. De dagelijkse praktijk van Eerlijk Scheiden levert voorbeelden genoeg. Zoals de vrouw die afgelopen zomervakantie met haar twee kinderen de caravan van haar ex-schoonouders mee mocht nemen. Of de stellen – er zijn er meerdere – die wachten met de verkoop van het gezamenlijke huis totdat de markt aantrekt. Dat vereist onderling vertrouwen en harmonie, anders red je dat niet samen.

Tevreden over scheiden zonder advocaat

Stellen zeggen vaak na afloop: we hadden nooit verwacht hier uit te komen. En: we hebben de afgelopen jaren niet meer zó goed met elkaar kunnen overleggen. Tijdens het scheidingstraject krijgen ze meer en meer inzicht in hoe hun nieuwe leven eruit kan zien. In de loop van de gesprekken zie je de ‘achterblijver’ op kracht komen. De toekomst vormt zich voor hen aan tafel. Dat is ook de bedoeling; dat je voor je ziet hoe je het straks zelf kan.

Als je twijfelt, of gewoon meer wilt weten over de aanpak van Eerlijk Scheiden of de mediator Rob Buttner, neem dan gerust contact op. Een eerste kennismaking is geheel vrijblijvend en gratis. In dit gesprek horen jullie wat scheiden inhoudt, welke stappen gezet worden en hoe lang dit duurt. Maar vooral geven jullie aan waar jullie hulp mee zoeken, dit betreft vaak ouderschap en het bijbehorende ouderschapsplan of de hypotheek gecombineerd met het eigen huis, en natuurlijk de standaardvragen bij scheiding met betrekking tot alimentatie, pensioenen en de verdeling van vermogen, schulden en inboedel.

Mail naar rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl of bel rechtstreeks naar Rob Buttner op 072-7433631.