Scheiden wat kost dat eigenlijk

De kosten van scheiden lastig te vinden

Naast de uren van de mediator zijn er kosten voor de rechtbank (griffierecht) en advocaat voor opstellen scheidingsverzoek.

Hoe zijn de kosten van een scheiding eigenlijk opgebouwd:

 • Uurloon scheidingsmediator
 • Kosten rechtbank en advocaat

De uren die de mediator besteed zijn gebaseerd op de gesprekken, de tijd achter de computer voor het maken van berekeningen en documenten en de tijd voor de afhandeling van de scheiding. Een complete scheiding kost veelal 15-20 uur. Is er sprake van huwelijksvoorwaarden of een eigen onderneming dan kost dit vaak extra tijd.

De rechtbank rekent voor scheidingszaken een vaste griffie van € 287. De advocaat stelt het scheidingsverzoek op en dient de stukken in en zorgt dat daarna de stukken ingeschreven worden bij de gemeente. Dit kost veelal ook 1-2 uur.

De uurtarieven van mediators liggen tussen € 150 en € 200, die van advocaten nog wat hoger.

Het is lastig om vooraf te voorspellen hoeveel uren er precies in een scheiding gaan zitten, daarom bieden veel scheidingsmediators ook een vast tarief aan. De mediator neemt daarmee een zeker risico als het traject langer duurt dan gemiddeld maar voor de cliënt is het fijn dat je weet waar je aan toe bent.

Korting op de kosten van mediation

Scheidingsmediators kunnen gesubsidieerde rechtsbijstand regelen, deze zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand en vragen een zogenaamde toevoeging aan. Hiervoor zijn een aantal voorwaarden die in de kennismaking getoetst worden zodat redelijk zeker kan worden vastgesteld of de toevoeging verleend kan worden. Dit scheelt behoorlijk in de kosten omdat een toevoeging voor mediation een eigen bijdrage kent van € 53 of € 105 per persoon (inclusief advocaatkosten). De rechtbank rekent dan € 39 griffie per persoon.

Goede rechtsbijstandverzekering

Als je het duurste verzekeringspakket hebt zit hier soms dekking in voor mediation. Dit moet blijken uit de polisvoorwaarden, het beste is de tussenpersoon of verzekeraar even te bellen hierover.

Afspraak maken met Rob Buttner

Vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we alles rondom de scheiding en de woning bespreken.

  Uw naam (*)

  Uw e-mail (*)

  Uw Telefoonnummer (*)

  Uw Postcode en huisnummer (*)

  financieel adviseur is aanwezig tijdens de kennismaking rondom uw wensen van de bestaande woning en hypotheek.

  Adviesgeprek aanvragen

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

  *verplicht

  Prima inzet. Je zou wat op papier zetten en met een dag hadden we het binnen.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  zorgvuldigheid was zeer goed. Je nam de tijd, alles werd goed uitgelegd en alles werd in een mapje bewaard!.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  Je was heel deskundig. Je hebt zelf geen idee, maar je hebt ons heel goed geholpen met alles. Was zeer snel en goed gegaan zo!

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  Rob was vriendelijk, onpartijdig, geduldig en straalde rust uit.

  Hartelijk dank!

  Vrouw 40-50

  regio Medemblik

  Dank voor de professionele en  toch persoonlijke begeleiding.

  Hartelijk dank!

  Vrouw, 50-60 jr

  Heerhugowaard

  Ik vond het erg prettig dat er een gemoedelijk sfeer was tijdens de gesprekken en dat het niet allemaal kill koud en zakelijk was!

  Vrouw, 30-40 jr

  Hoorn

  Mijn ervaring met Rob is erg prettig verlopen. Duidelijke uitleg over alles wat bij een scheiding komt kijken. Rob is een rustig, vriendelijk, begripvol en objectief persoon. Ik snap dat een bemiddelaar een persoon niet kan dwingen z’n kinderen te zien of bepaalde afspraken moet nakomen, maar omdat je toch een band opbouwd hebt met elkaar tijdens de scheiding, had ik het prettig gevonden dat onze bemiddelaar toch nog m’n ex had willen benaderen en misschien nog een gesprek had kunnen afdwingen gezien de afspraken in onze convenant die opgesteld en vastgelegd zijn bij de rechter. De scheidingsprosedure is in ieder geval positief en duidelijk verlopen en vlot geregeld.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Julianadorp

  Ik heb een erg goede ervaring met Rob, de scheiding kon snel geregeld worden, en we werden goed begeleid in dit traject.

  Vrouw, 30-40 jaar

  Heiloo

  Goed en vakkundig geregeld.

  Man, 40-50 jaar

  Limmen

  Fijn contact met Rob, bleef objectief en behartigt beider belangen.

  Vrouw, 60-70

  Schagen

  Rob Buttner MfN Register mediator met familie accreditatie

  Neem telefonisch contact op

  Menu