Afscheid nemen doen we heel vaak

Het begint al heel vroeg in je leven dat je afscheid neemt. Denk maar aan het kind dat afscheid neemt van zijn ouders als het naar de opvang wordt gebracht. Ook als is dat afscheid maar voor de periode van een werkdag. Toen je je lievelingsknuffel verloor, nam je afscheid van iets dat bij je hoorde.

Scheiden is afscheid nemen

Bij elke afscheid ga je door een rouwproces. Rouwen is een proces van ontkenning, boosheid, onderhandelen, machteloosheid, aanvaarding. Alle fases van rouwen doorloop je bij elke vorm van afscheid. De ene fase gaat soms sneller dan de andere en terugvallen in de vorige fase hoort ook bij het proces van rouwen.

Ook als je gaat scheiden ga je door een rouwproces

Je neemt afscheid van een vertrouwde relatie, van een stabiele basis waar je dagelijks op kon bouwen. Scheiden is afscheid van het gezin dat je samen vormde. Tegelijkertijd gaan je huisgenoten door dat proces. Niemand doet dat tegelijk in het zelfde tempo. De persoon die de scheidingsmelding doet is al verder in zijn proces van rouwen. Wie denkt aan scheiden, is onbewust al bezig met afscheid nemen. Degene die het te horen krijgt gaat dan pas beginnen met afscheid nemen en rouwen.

Begeleiding is belangrijk

Als scheidingsbemiddelaars bij Eerlijk Scheiden ben ik getraind om goed om te gaan met de rouwprocessen tijdens de scheiding. Wie gaat scheiden moet veel regelen in een emotioneel ontzettend moeilijke periode. Jij en je partner lopen niet parallel in het rouwproces. Naast alle zakelijke en juridische stappen, heb je iemand naast je nodig die begrijpt waar je doorheen gaat. Die aandacht heeft voor jouw emoties. De boosheid, de vragen en de verwijten moeten eruit. Een goede scheidingsbemiddelaar geeft je die kans. Het geeft ruimte als pijn er verdriet erkend worden. Vaak klaart het de lucht, waardoor verder onderling overleg en afscheid nemen beter te hanteren zijn.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met Rob Buttner in Heerhugowaard.

Mailen naar rob.buttner@eerlijk-scheiden.nl of bel 072 7433631