Je zoekt relatietips ter voorkoming van scheiding of bent bang dat de sleur of onenigheid je niet verder helpt?

Ik geef een aantal tips uit mijn praktijkervaring als mediator en of deze relatietips ter voorkoming van scheiding zijn, dat moet zich natuurlijk bewijzen. Ik geef dus geen garantie :-).

Geldproblemen oplossen

Geld is een bron van discussie tussen partners. Zeker in tijden dat het wat minder gaat met de economie ligt deze op de loer. Probeer in plaats van elkaar zaken te verwijten, samen de tijd te nemen om het huishoudboekje op te stellen. Goed voor je relatie want je doet iets samen, en goed voor je portemonnee want je hebt inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Laat merken dat je om elkaar geeft

Hoe druk jullie het ook hebben, er is altijd ruimte om de ander te laten merken dat je om hem/haar geeft. Raak elkaar af en toe aan, een arm om de schouders, een aai of een liefkozende aanraking, hoe kort ook, geeft de ander een bijzonder gevoel. Ben je niet bij elkaar in de buurt dan is een appje zo gestuurd. Natuurlijk hoeft dit geen kleurrijke verzamelingen smileys en rode lipjes te zijn, een simpel “succes vandaag” of ‘leuk dat we vanavond samen zijn’ doet vaak al wonderen.

Prioriteit

Laat de ander merken dat hij/zij belangrijk is voor jou. Laat je werk, de kinderen en de sociale verplichtingen eens los en maak tijd voor elkaar. Zet je telefoon eens een avondje uit en kijk samen tv, ga naar de film of lekker uit eten. Tijd doorbrengen met elkaar, hoe onbenullig dit ook lijkt, verstevigt jullie band. Dus zelfs samen boodschappen doen, samen de kids naar school brengen en nog vele andere dagelijks dingen kun je samen oppakken.

Respect houden voor elkaar

Ruzie maken komt in de beste relaties voor, het zou eerder gek zijn als dit nooit gebeurt. Zorg er dan wel voor dat je op een respectvolle manier ruzie maakt. Dus zeg geen dingen waar je later spijt van krijgt, luister naar de argumenten van de ander en probeer ook jouw argumenten duidelijk te maken. Schreeuwen en schelden nog minder, helpen niet echt. Loop eerst een blokje om als de emotie nog te hoog zit en ga daarna het gesprek op een normale manier met elkaar aan.

Neem je partner in vertrouwen

Deel je gevoelens met je partner, al weet je van te voren dat hij/zij je niet kan helpen, het voelt goed om het van je af te praten en het voelt goed voor de ander dat jij hem/haar in vertrouwen neemt. Goede relaties zijn gebouwd op vertrouwen, geef elkaar dit gevoel als je stress, angst, problemen of ongemakken deelt met elkaar.

Accepteer onhebbelijkheden

Ja hij vergeet regelmatig zijn sokken in de wasmand te doen en ja zij vergeet regelmatig de kachel uit te doen. We kennen ze allemaal wel die onbenulligheden die irritaties opleveren. In plaats van elke keer hierover ruzie te maken en je te ergeren, probeer het los te laten en weet dat jij net zo vaak deze irritatie oproept bij je partner als hij/zij bij jou. Lach erom en accepteer dat je het niet kunt veranderen.

Er zijn vast nog veel meer relatietips ter voorkoming van scheiding, heb je zelf een gouden tip laat deze dan hier achter dan kunnen anderen hiervan profiteren. Heb je andere vragen neem dan contact op met Rob Buttner, scheidingsbemiddelaar en mediator in Heerhugowaard.