Pro Deo Mediation heet tegenwoordig anders

Tegen geringe kosten (bijna gratis) een mediator inschakelen is zeker mogelijk, dit heet tegenwoordig een toevoeging. Een toevoeging is een subsidie/korting op de kosten van de mediator die door de overheid verstrekt wordt. De Raad voor Rechtsbijstand controleert of je aan de voorwaarden voldoet en betaalt de mediator, zelf betaal je een eigen bijdrage.

Hoe vraag je een toevoeging aan?

Dit doet de mediator voor jullie. Hiervoor wordt een formulier ingevuld en de mediator heeft afspraken met de Raad voor Rechtsbijstand, zogenaamde High Trust afspraken, die zorgen dat er snel een antwoord komt op de aanvraag. De Raad moet hiervoor de belastingdienst raadplegen en inkomensgevels opvragen, dit duurt altijd wel even maar meestal ligt binnen 2 weken de brief op jullie deurmat met het besluit van de Raad.

raad voor rechtsbijstand

Pro Deo Mediation, waarom eigenlijk?

WikiPedia: Pro Deo (Latijn voor: ‘voor God’) is de aanduiding voor diensten die gratis worden verricht. De uitdrukking vindt haar oorsprong in de opvatting dat goede werken voor de armen die door hen niet betaald kunnen worden, uiteindelijk door God zullen worden beloond. Voor diensten die niet gratis worden verricht komen de antonieme (tegengestelde) uitdrukkingen pro pecunia (voor geld) en pecuniae causa (omwille van het geld) voor. De term “pro Deo” wordt vooral gebruikt voor vrijwilligerswerk en voor advocaten die cliënten kosteloos of tegen zeer geringe vergoeding bijstaan.

Met andere woorden, als je beperkt inkomen geniet moet je toch gebruik kunnen maken van de diensten die nodig zijn, in dit geval om te kunnen scheiden. Afhankelijk van je inkomen, dit wordt individueel getoetst want je gaat immers uit elkaar, stelt de Raad de hoogte van de eigen bijdrage vast. Deze eigen bijdrage is voor Mediation veel lager dan voor Advocatuur, de overheid wil immers dat meer mensen gebruik gaan maken van Mediation en minder het gevecht aangaan bij de rechter.

Wat kost Mediation met een toevoeging?

De Raad kent slechts 2 eigen bijdragen voor Mediation namelijk € 53 en € 105, afhankelijk van de hoogte van je inkomen dus. Als je gehuwd of geregistreerd partner bent komt daar nog € 39,50 bij aan griffiekosten voor de rechtbank. Dit is een forse korting op de reguliere kosten, kijk hier voor meer info.

Werkt elke Mediator op toevoeging?

Nee dit is namelijk niet verplicht maar een vrijwillige keuze van de Mediator. De Mediator moet aan strenge eisen van de Raad voldoen om op toevoeging te mogen werken en de Mediator krijgt ook minder betaald voor zijn/haar werkzaamheden. Als Mediator op toevoeging draag je dus bij aan een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen op een goede manier uit elkaar te laten gaan.

Op de website van de Raad kun je eenvoudig, vooraf controleren of de Mediator op toevoeging werkt.

Wil je meer weten, of Mediation geschikt is voor jullie en of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging, maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking bij Rob Buttner – Eerlijk Scheiden.