Wat gebeurt er met je pensioen bij scheiding?

Het pensioen verdelen bij scheiding is voor veel mensen een breinbreker. Hoe pak je dat aan?

Ouderdomspensioen

We maken onderscheid in 2 soorten pensioenen. Het belangrijkste pensioen is het ouderdomspensioen. Dit is het pensioen dat je bij je werkgever(s) hebt gespaard en bovenop je AOW uitkering gaat ontvangen zodra je met pensioen gaat. De leeftijd wanneer je met pensioen gaat bepaal je zelf. Meestal gaat het pensioen in als je AOW uitkering begint.

Het pensioen verdelen bij scheiding gaat dus over het zelf gespaarde pensioen, het ouderdomspensioen. Dit pensioen wordt gespaard voor het huwelijk, tijdens het huwelijk en na het huwelijk. De verdeling bij scheiding gaat over de periode dat jullie gehuwd waren, de huwelijkse periode genoemd.

Pensioen verdelen bij scheiding

Partnerpensioen

Het andere pensioen noemen we partnerpensioen. Vroeger noemden wij dit nabestaandenpensioen. Het gaat hier om een pensioen dat je partner ontvangt als je komt te overlijden. Het hangt van het pensioenfonds en de pensioenregeling af of er ook partnerpensioen is voor je ex-partner. Dit pensioendeel noemen we bijzonder partnerpensioen. Pensioen verdelen bij scheiding gaat dus ook over het partnerpensioen. De periode gaat over het moment van opbouw tot de scheiding. Een andere, ruimere, periode dus.

Pensioen verdelen bij scheiding

Als je gaat scheiden dan bepaalt de wet verevening pensioenen bij scheiding dat beide pensioenen op een standaard wijze verdeeld zullen worden. Voor het ouderdomspensioen geldt dat iedere partner 50% van zijn/haar pensioen aan de ander gunt. Het gaat dan over de huwelijkse periode. Daarnaast zal het bijzonder partnerpensioen, mits aanwezig, worden gereserveerd voor de ex-partner.

Een voorbeeld:

Marcel (40) en Veronica (38) gaan uit elkaar na een huwelijk van 10 jaar. Beide zijn vanaf hun 25e begonnen met opbouwen van pensioen. Ze zijn beide ambtenaar en sparen dus bij het pensioenfonds ABP. Dit fonds voorziet ook in een bijzonder partnerpensioen.

Marcel en Veronica hebben op verzoek van de mediator de gegevens van hun pensioenen opgevraagd en daar valt het volgende uit te halen.

Marcel opgebouwd €15.000, te bereiken €40.000 aan ouderdomspensioen, bij overlijden €10.000, na pensionering €6.000.

Veronica opgebouwd €10.000, te bereiken €30.000 aan ouderdomspensioen, bij overlijden €7.000 na pensionering €4.000.

Het lastige is nu dat de gespaarde bedragen van €15.000 en € 10.000 niet geheel over de huwelijkse periode zijn opgebouwd. Marcel was immers 30 toen hij ging trouwen en Veronica 28. Ze waren begonnen met sparen op hun 25e. Je moet nu eigenlijk weten hoeveel zij hebben gespaard voor het huwelijk. Het pensioenfonds weet dit uiteraard en kan hier uitsluitsel over geven.

Ouderdomspensioen

Als we nu even aannemen dat Marcel van zijn 25ste tot aan zijn 30ste een bedrag van €3.000 heeft gespaard en Veronica €2.000. Nu weten we dan dat tijdens het huwelijk Marcel €12.000 heeft gespaard en Veronica €8.000 heeft gespaard. De verdeling van het pensioen is dan 50%. Marcel zal dus €6.000 van zijn pensioen en Veronica €4.000 van haar pensioen verdelen. De uitkomst is dan dan beide een gelijk bedrag hebben gespaard tijdens het huwelijk. Marcel houdt zelf €6.000 en krijgt €4.000 maakt samen €10.000 en dit geldt voor Veronica ook (€4.000+€6.000=€10.000).

Nu heeft Marcel in totaal dus €3.000 voor huwelijk en €10.000 in huwelijk is samen €13.000 opgebouwd. Veronica heeft €2.000 + €10.000 maakt €12.000 totaal opgebouwd. Na het huwelijk blijven ze uiteraard doorsparen.

Partnerpensioen

Het bijzonder partnerpensioen gaat vanaf het moment van opbouw. Dus de datum huwelijk is hier niet belangrijk. Tenzij er al een eerdere scheiding is geweest. We gaan even een paar jaar vooruit, Marcel en Veronica zijn met pensioen. Veronica geniet van haar eigen pensioen en krijgt een stukje van het pensioen van Marcel. Helaas komt Marcel kort na pensioendatum te overlijden. Dit betekent dat Veronica het deel van Marcel niet meer zal ontvangen, zijn ouderdomspensioen komt te vervallen. Dit betekent dus dat de €6.000 die Veronica van Marcel kreeg is komen te vervallen. Het deel van €4.000 dat Marcel kreeg van Veronica komt ook te vervallen. Veronica gaat er dus totaal €2.000 op achteruit. Maar het bijzonder partnerpensioen was gereserveerd voor Veronica. Zij zal dit bedrag van gaan ontvangen, in dit geval €6.000 omdat Marcel na pensionering is overleden. Per saldo krijgt Veronica dan -€2.000 + €6.000 = €4.000 meer. Gelukkig was er een goede pensioenregeling en zijn alle afspraken goed vastgelegd in het convenant zodat Veronica er niet op achteruit gaat.

Conclusie pensioen verdelen bij scheiding

Het blijft een breinbreker, want er zijn nog veel meer opties dan dit simpele voorbeeld om te bespreken. Laat je goed voorlichten en maak weloverwogen keuzes als je gaat scheiden. Het lijkt soms een ver van je bed show maar als je ex-partner plotseling eerder komt te overlijden terwijl de kinderen nog volop geld kosten, dan ben je heel blij met een bijzonder partner pensioen.