Gedetailleerd zorgplan vult duidelijk de vaderrol in

Eén op de drie vaders heeft geen contact met zijn kinderen na een scheiding. Dat was tenminste de situatie vóór de invoering van het ouderschapsplan, dat sinds 1 maart 2009 verplicht is. Rob Buttner, scheidingsbemiddelaar bij Eerlijk Scheiden, ziet een positieve kentering: “Vaders worden niet langer buitenspel gezet.”

Ouderschapsplan goed voor kind èn vader

 

Het is niet eenvoudig, doorpraten tijdens de scheiding over wat voor ouder je wilt zijn voor je kinderen. Het vereist dat je in gesprek blijft met de partner waarmee het dikwijls slecht communiceren is. Maar het loont de moeite.

“Het dwingt je tot nadenken over wat voor ouder je bent geweest en wat voor ouder je wilt zijn,” aldus Rob Buttner. Het plan laat zich het best vergelijken met een contract waarin de zorgtaken tussen ouders worden verdeeld. “De vaderrol wordt op deze manier heel nadrukkelijk ingevuld. Omdat de moeder ook tekent voor het ouderschapsplan zijn er veel minder van die leedvaders die hun kind nooit meer mogen zien. Het samen afspreken zorgt er dus voor dat de moeder de vader welgezinder is. En dat is goed voor de kinderen.”

Ouderschapsplan opstellen

Scheidingsbemiddelaar Rob Buttner adviseert ouders een zo gedetailleerd mogelijk ouderschapsplan te maken: “Leg van beide de zorgtaken vast: de ene is verantwoordelijk voor de voetbaltraining, op die dagen eet het kind bij de vader. Dáárop kan je elkaar aanspreken en zo vergroot je de kans dat afspraken nagekomen worden. Hoe concreter, hoe beter.” Dat kan behoorlijk ver gaan, blijkt in zijn praktijk: “Stellen leggen zelfs vast op welke leeftijd kinderen piercings of tatoeages mogen.”

Geluksgevoel

Consensus tussen de ouders is mooi, het belangrijkste is natuurlijk het welzijn van het kind. In de praktijk van Rob Buttner komt het niet voor dat één van de ouders het kind weghoudt van de ander. De mogelijkheid van 12-jarigen om mee te beslissen over wat er in het ouderschapsplan komt te staan, ervaart hij vrijwel wekelijks als een zeer positieve ontwikkeling: “Dat vergroot het geluksgevoel van kinderen. Maar eigenlijk moeten alle kinderen die zich kunnen uitspreken gehoord worden over hun wensen. Want kinderen willen hun beide ouders. En dat zouden alle ouders toe moeten laten.”