Huisdieren verdelen bij scheiding

Voor de kinderen, het huis en de inboedel zijn best wat regels te vinden maar hoe de huisdieren verdelen bij scheiding blijkt niet altijd makkelijk.

echtscheiding en huisdieren

Een huisdier is een dier dat door mensen wordt gehouden als gezelschap of als vermaak. Er zijn veel verschillende soorten huisdieren, zoals honden, katten, vissen, vogels, knaagdieren en reptielen. Sommige mensen houden ook exotische dieren als huisdieren, zoals apen of slangen. Huisdieren kunnen worden gekocht of geadopteerd, en vereisen verzorging en aandacht van de eigenaar.

In een echtscheiding wordt het huisdier vaak beschouwd als eigendom, net als andere bezittingen zoals huizen, voertuigen en bankrekeningen. Wie het huisdier krijgt, hangt af van de specifieke omstandigheden en de wensen van de betrokken partijen. Sommige echtparen komen overeen om het huisdier te delen en het om de beurt te verzorgen, terwijl anderen het huisdier toewijzen aan een van de echtgenoten. In sommige gevallen kan een rechter beslissen wie het huisdier krijgt, bijvoorbeeld als er geen overeenstemming is tussen de echtgenoten of als er geschillen zijn over wie het beste in staat is om voor het dier te zorgen. Het is belangrijk om te weten dat in sommige landen de dierenrechten in de wet zijn opgenomen waardoor de rechter een beslissing kan nemen in het belang van het dier.

Hoe gaat dit eigenlijk hier in Nederland? Zijn er dierenrechten ten behoeve van een echtscheiding? NRC plaatste daar dit artikel over. Maar het is dus nog niet zover. Dan maar naar de dierenmediator? Of zou elke mediator hier aandacht aan moeten besteden? Welke afspraken maak je dan samen over je huisdier?

Huisdieren verdelen bij scheiding

Welke afspraken

Er zijn verschillende afspraken die echtgenoten kunnen maken over hoe zij de huisdieren verdelen bij scheiding:

  1. Co-verzorgerschap: De echtgenoten komen overeen om het huisdier te delen en om de beurt verantwoordelijk te zijn voor de verzorging en opvoeding ervan.
  2. Bezoekregeling: Als een van de echtgenoten het huisdier houdt, kunnen ze een bezoekregeling afspreken zodat de andere echtgenoot regelmatig tijd kan doorbrengen met het huisdier.
  3. Overdracht: Een van de echtgenoten neemt het huisdier over en de andere echtgenoot geeft op geen enkele manier zijn verantwoordelijkheid meer voor het dier.
  4. Plaatsing bij een familielid of vriend: Een van de echtgenoten kan het huisdier plaatsen bij een familielid of vriend als dit in het belang van het huisdier is.
  5. Overeenkomst opstellen: Echtgenoten kunnen een gedetailleerde overeenkomst opstellen over de verantwoordelijkheden, kosten, bezoekregelingen, en andere zaken die van toepassing zijn op het huisdier.

Het is belangrijk om te weten dat deze afspraken kunnen worden opgenomen in de echtscheidingspapieren, zodat ze juridisch bindend zijn. Hoe echtgenoten de huisdieren verdelen bij scheiding is dus zonder wet- en regelgeving prima te doen.