Een veel gestelde vraag: Hoe bereken ik kinderalimentatie?

Bij mij aan tafel wordt de vraag: Hoe bereken ik kinderalimentatie? regelmatig gesteld en hierop geef ik het volgende antwoord:

Ouders mogen zelf vaststellen wat hun kinderen kosten en hoeveel zij willen bijdragen aan de kosten na een scheiding. Maar je mag ook de richtlijnen volgen, de zogenaamde trema norm, ook wel nibud norm genoemd. Deze norm gaat uit van een landelijk gemiddelde dat ouders besteden aan hun kinderen, gerelateerd aan het inkomen. Gedachte hierbij is dat de kinderen het gelijke welstandsniveau na de scheiding gegund wordt.

Behoefte

De behoefte in, hoe bereken ik kinderalimentatie? is het bedrag dat de kinderen nodig hebben om het welstandsniveau voort te zetten. Op zich redelijk eenvoudig vast te stellen als je de tabel volgt die hiervoor bedoeld is. Lastiger is het om het juiste inkomen vast te stellen waarmee je in de tabel gaat zoeken, je moet immers vakantiegeld, 13e maand etc. meenemen. Heb je de behoefte vastgesteld dan moet vervolgens vastgesteld worden wat elke ouder kan ‘missen’ volgens de normen, dit heet draagkracht.

Draagkracht

De draagkracht in, Hoe bereken ik kinderalimentatie? is het bedrag dat een ouder beschikbaar heeft voor kosten kinderen. Ook hier is een tabel of standaard berekening voor bedacht en lijkt dus ook simpel uit te voeren. Probleem is vaak de toeslagen, met name kind gebonden budget omdat deze de draagkracht verhogen. Een heel gedoe om het brutoloon voor de toeslagen weer om te zetten naar een nettoloon voor de draagkracht.

En dan nog de zorgkorting, dit is niet een toeslag of een fiscale heffingskorting, dit is het bedrag dat de niet primair zorgende ouder in eigen portemonnee mag houden en dus in mindering brengt op de te betalen kinderalimentatie. Afhankelijk van de omgangsregeling of zorgverdeling kan dit percentage variëren. Let wel op dat vaak de gezamenlijke draagkracht niet voldoende is om in de behoefte te voorzien, 2 woningen na een scheiding hakt flink in het te besteedbare inkomen, en dan moet de zorgkorting gekort worden.

Als je dit nog steeds kan volgen dan ben je redelijk dichtbij een realistische berekening conform de normen en kun je de vraag: Hoe bereken ik kinderalimentatie? simpel beantwoorden. Maar de werkelijkheid leert dat de meeste mensen hier niet echt makkelijk uitkomen. Het is zelfs voor iemand die de regels allemaal beheerst een hele klus, daarom wordt hiervoor gespecialiseerde software ingezet. De belastingaangifte is tegenwoordig eenvoudiger dan een kinderalimentatie berekening.

Wil je een dergelijke berekening niet zelf maken, neem dan even contact op. Het voelt vaak een stuk geruster als je weet dat dit goed geregeld is.