Soms is het nodig een herberekening alimentatie te doen, hoe pak je dat aan?

Stel je raakt je baan kwijt, krijgt minder uren toebedeeld, wordt ziek of erger nog afgekeurd. Je krijgt dan een WW of een WIA uitkering of een andere voorziening en dus heb je minder inkomen beschikbaar. Dit is sowieso vervelend maar als dit betekent dat je niet meer in de kosten van de kinderen kan voorzien na een scheiding, zul je afspraken met je ex-partner moeten maken over de gewijzigde financiën.Is een herberekening alimentatie via de rechter noodzakelijk? Deze vraag hangt af van een aantal zaken, bijvoorbeeld hoe goed je nog in contact staat met je ex over dit onderwerp. Als jullie nog ‘on speaking terms’ zijn dan is dit heel goed onderling te regelen en af te spreken.

Hoe weet je dan wat er aangepast moet worden bij een herberekening alimentatie? Dat is vandaag de dag best lastig, zeker als jullie toeslagen ontvangen waaronder kind gebonden budget. Omdat deze toeslag direct gevolgen heeft voor de draagkracht, heeft een wijziging in inkomen dus ook gevolgen voor de toeslagen en dus voor de verdeling in de kosten voor de kinderen bij de ouders.

Natuurlijk kan een nieuwe berekening met de nieuwe inkomensgegevens gemaakt worden, dan wordt alles doorgerekend en weet je waar je aan toe bent. Dit kun je zelf doen maar de regels worden voortdurend aangepast en dus helpt google niet erg als je zoekt naar de meest recente berekeningswijze. Wij professionals gebruiken niet voor niets specifieke software om de herberekening alimentatie uit te voeren.

Maar een herberekening alimentatie is soms ook gewenst omdat je nog steeds volgens de oude regels werkt terwijl inmiddels de hoge raad heeft vastgesteld dat het anders moet. Veel ouders weten dit niet en laten de bestaande afspraken doorlopen, maar het kan uiteraard opnieuw berekend en dus ook vastgesteld worden.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je een herberekening alimentatie laten uitvoeren, neem dan even contact op dan bespreken we hoe dit het handigste aangepakt kan worden.

Rob Buttner, MfN registermediator Heerhugowaard met specialisatie familiemediation.