De overheid heeft eindelijk een besluit genomen, de gemeenschap van goederen is niet meer standaard, einde gemeenschap van goederen.

Nou dat gaat dan even wennen worden, immers de meeste stellen kiezen niet en dus gemeenschap van goederen al jaren lang. Vanaf nu wordt een standaard vorm van huwelijkse voorwaarden de nieuwe standaard. Deze voorwaarden stellen dat alles verkregen voor het huwelijk niet in de gemeenschap valt, daarna wel.

Hmm, dit betekent dus dat die oude platenspeler, de inmiddels naar de sloop gebrachte auto etc. niet meer verdeeld hoeven te worden. Maar de huidige auto en de huidige inboedel wel. Deze maatregel is dus niet voor iedereen relevant. De stellen die al een woning hadden gekocht of ander vermogen hadden voor het huwelijk zijn nu juist de stellen die veelal zelf de keuze voor huwelijkse voorwaarden maakten.

Maar hoe gaat het dan met de woning van mevrouw, verkregen voor het huwelijk, en 20 jaar gezamenlijk bewoond en gezamenlijk de lasten betaald inclusief de nieuwe badkamer? Dit blijft dus complex, net zoals dit al was.

Einde Gemeenschap van Goederen

Wat de nieuwe wet nu precies gaat helpen is mij nog niet helemaal duidelijk, er zal wel weer de nodige jurisprudentie nodig zijn om de details in te vullen.

Ben vooral benieuwd hoe de fiscus zich hierin zal opstellen, in de praktijk willen stellen vaak gewoon alles 50/50 delen, en dat is bij de gemeenschap van goederen uitgangspunt. Vanaf nu dus niet meer.