Je was ten alle tijden heel duidelijk onpartijdig en zeer objectief. En gaf daarbij voor ons beide alle (eventuele) voor- en nadelen aan zonder dat daarbij de één of de ander werd bevooroordeeld.
Eigen woning of huurwoning
De gezamenlijke woning is vaak een koopwoning, wie blijft er wonen na de scheiding en geeft de bank zijn goedkeuring aan de hypotheek. Maar ook een huurcontract zal voortgezet worden door één van beiden.
Hypotheekregels
Er zijn grofweg vier opties bij een koophuis. Partner 1 of partner 2 neemt de hypotheek over, het huis wordt verkocht of de woning blijft onverdeeld. Bij het overnemen van de hypotheek wordt de vraag bij de bank neergelegd, die bepaalt of de hypotheek op 1 inkomen gedragen kan worden.
Wie mag er voorlopig in de woning blijven wonen?
Als jullie niet meer in staat zijn om samen te blijven wonen, dan zijn er een aantal opties. Ofwel je deelt de woning, week om week bijvoorbeeld of iemand verlaat de woning, al dan niet tijdelijk. Het recht om de woning te gebruiken ligt bij allebei, rechters besluiten soms in extreme gevallen wie de woning tijdelijk moet verlaten en baseert zich dan op redelijkheid en billijkheid. Maar beter is het om samen afspraken te maken over de woning.
Hoe delen we de kosten?
Het makkelijkste is het om de portemonnee pas definitief te splitsen als er voor allebei een definitieve woonoplossing. Maar je kunt ook afspreken dat degene die blijft wonen de kosten voor zijn/haar rekening neemt of dat de kosten verdeeld worden. Dit verdelen kan naar rato van inkomen of een splitsing tussen gebruikerslasten en eigenaarslasten.
Verkopen van de woning
Bij verkoop van de woning is ook nog van belang om de verkoopprijs en de oplevertermijn te bespreken en goed vast te leggen. Jullie bespreken bij de scheidingsmediator hoe jullie dit aanpakken.