Blijven wonen in de gezamenlijke woning na scheiding

Eigen woning of huurwoning

De gezamenlijke woning is vaak een koopwoning, wie blijft er wonen na de scheiding en geeft de bank zijn goedkeuring aan de hypotheek. Maar ook een huurcontract zal voortgezet worden door één van beiden.

Hypotheekregels
Er zijn grofweg vier opties bij een koophuis. Partner 1 of partner 2 neemt de hypotheek over, het huis wordt verkocht of de woning blijft onverdeeld. Bij het overnemen van de hypotheek wordt de vraag bij de bank neergelegd, die bepaalt of de hypotheek op 1 inkomen gedragen kan worden.

Wie mag er voorlopig in de woning blijven wonen?
Als jullie niet meer in staat zijn om samen te blijven wonen, dan zijn er een aantal opties. Ofwel je deelt de woning, week om week bijvoorbeeld of iemand verlaat de woning, al dan niet tijdelijk. Het recht om de woning te gebruiken ligt bij allebei, rechters besluiten soms in extreme gevallen wie de woning tijdelijk moet verlaten en baseert zich dan op redelijkheid en billijkheid. Maar beter is het om samen afspraken te maken over de woning.

Hoe delen we de kosten?
Het makkelijkste is het om de portemonnee pas definitief te splitsen als er voor allebei een definitieve woonoplossing. Maar je kunt ook afspreken dat degene die blijft wonen de kosten voor zijn/haar rekening neemt of dat de kosten verdeeld worden. Dit verdelen kan naar rato van inkomen of een splitsing tussen gebruikerslasten en eigenaarslasten.

Verkopen van de woning
Bij verkoop van de woning is ook nog van belang om de verkoopprijs en de oplevertermijn te bespreken en goed vast te leggen. Jullie bespreken bij de scheidingsmediator hoe jullie dit aanpakken.

Afspraak maken met Rob Buttner

Vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we alles rondom de scheiding en de woning bespreken.

  Wij willen een gratis kennismakingsgesprek


  Is er een financieel adviseur nodig ? (*)
  JaNee
  Onze financieel adviseur kan meteen duidelijkheid geven over mogelijkheden voor jullie huis en hypotheek. Hij kan direct vrijblijvend bij het kennismakingsgesprek met de scheidingsbemiddelaar aanwezig zijn.

  Adviesgeprek aanvragen

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

  *verplicht

  Prima inzet. Je zou wat op papier zetten en met een dag hadden we het binnen.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  zorgvuldigheid was zeer goed. Je nam de tijd, alles werd goed uitgelegd en alles werd in een mapje bewaard!.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  Je was heel deskundig. Je hebt zelf geen idee, maar je hebt ons heel goed geholpen met alles. Was zeer snel en goed gegaan zo!

  Vrouw, 40-50 jaar

  Waarland

  Rob was vriendelijk, onpartijdig, geduldig en straalde rust uit.

  Hartelijk dank!

  Vrouw 40-50

  regio Medemblik

  Dank voor de professionele en  toch persoonlijke begeleiding.

  Hartelijk dank!

  Vrouw, 50-60 jr

  Heerhugowaard

  Ik vond het erg prettig dat er een gemoedelijk sfeer was tijdens de gesprekken en dat het niet allemaal kill koud en zakelijk was!

  Vrouw, 30-40 jr

  Hoorn

  Mijn ervaring met Rob is erg prettig verlopen. Duidelijke uitleg over alles wat bij een scheiding komt kijken. Rob is een rustig, vriendelijk, begripvol en objectief persoon. Ik snap dat een bemiddelaar een persoon niet kan dwingen z’n kinderen te zien of bepaalde afspraken moet nakomen, maar omdat je toch een band opbouwd hebt met elkaar tijdens de scheiding, had ik het prettig gevonden dat onze bemiddelaar toch nog m’n ex had willen benaderen en misschien nog een gesprek had kunnen afdwingen gezien de afspraken in onze convenant die opgesteld en vastgelegd zijn bij de rechter. De scheidingsprosedure is in ieder geval positief en duidelijk verlopen en vlot geregeld.

  Vrouw, 40-50 jaar

  Julianadorp

  Ik heb een erg goede ervaring met Rob, de scheiding kon snel geregeld worden, en we werden goed begeleid in dit traject.

  Vrouw, 30-40 jaar

  Heiloo

  Goed en vakkundig geregeld.

  Man, 40-50 jaar

  Limmen

  Fijn contact met Rob, bleef objectief en behartigt beider belangen.

  Vrouw, 60-70

  Schagen

  Rob Buttner MfN Register mediator met familie accreditatie

  Neem telefonisch contact op

  Menu