Blijven wonen in de gezamenlijke woning na scheiding

Eigen woning of huurwoning

De gezamenlijke woning is vaak een koopwoning, wie blijft er wonen na de scheiding en geeft de bank zijn goedkeuring aan de hypotheek. Maar ook een huurcontract zal voortgezet worden door één van beiden.

Hypotheekregels
Er zijn grofweg vier opties bij een koophuis. Partner 1 of partner 2 neemt de hypotheek over, het huis wordt verkocht of de woning blijft onverdeeld. Bij het overnemen van de hypotheek wordt de vraag bij de bank neergelegd, die bepaalt of de hypotheek op 1 inkomen gedragen kan worden.

Wie mag er voorlopig in de woning blijven wonen?
Als jullie niet meer in staat zijn om samen te blijven wonen, dan zijn er een aantal opties. Ofwel je deelt de woning, week om week bijvoorbeeld of iemand verlaat de woning, al dan niet tijdelijk. Het recht om de woning te gebruiken ligt bij allebei, rechters besluiten soms in extreme gevallen wie de woning tijdelijk moet verlaten en baseert zich dan op redelijkheid en billijkheid. Maar beter is het om samen afspraken te maken over de woning.

Hoe delen we de kosten?
Het makkelijkste is het om de portemonnee pas definitief te splitsen als er voor allebei een definitieve woonoplossing. Maar je kunt ook afspreken dat degene die blijft wonen de kosten voor zijn/haar rekening neemt of dat de kosten verdeeld worden. Dit verdelen kan naar rato van inkomen of een splitsing tussen gebruikerslasten en eigenaarslasten.

Verkopen van de woning
Bij verkoop van de woning is ook nog van belang om de verkoopprijs en de oplevertermijn te bespreken en goed vast te leggen. Jullie bespreken bij de scheidingsmediator hoe jullie dit aanpakken.

Afspraak maken met Rob Buttner

Vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we alles rondom de scheiding en de woning bespreken.

  Wij willen een gratis kennismakingsgesprek  Is er een financieel adviseur nodig ? (*)

  JaNee
  Onze financieel adviseur kan meteen duidelijkheid geven over mogelijkheden voor jullie huis en hypotheek. Hij kan direct vrijblijvend bij het kennismakingsgesprek met de scheidingsbemiddelaar aanwezig zijn.

  Adviesgeprek aanvragen

  [wpgdprc "Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website."]

  *verplicht

  Je was ten alle tijden heel duidelijk onpartijdig en zeer objectief. En gaf daarbij voor ons beide alle (eventuele) voor- en nadelen aan zonder dat daarbij de één of de ander werd bevooroordeeld.

  vrouw, 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Prima, alles verliep heel vlot. De vervolgafspraken konden telkens weer op korte termijn worden ingepland.
  Dus het mediationproces werd hierdoor in een goed/vlot tempo afgehandeld.

  man, 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Heel deskundig in kennis van zaken maar ook in de uitleg aan ons over alles wat er van ons wordt verwacht en wat de consequenties (zouden kunnen) zijn.
  En in zowel wat jij voor ons kon betekenen als wat er in het vervolgproces zou gaan plaatsvinden.
  Maar ook door jouw werkervaring in andere functies heb jij een brede kennis opgebouwd wat weer goed van toepassing is in jouw huidige functie.

  man 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Mediation als zeer prettig ervaren met gewenst resultaat.
  Heel erg bedankt hiervoor!

  Man 30-40 jaar
  Alkmaar

  Ik vond de gesprekken met Rob prettig, ontspannen, maar wel zorgvuldig en compleet. Ondanks dat een scheiding voor het grootste gedeelte uit standaard documenten en afspraken bestaat, is er veel ruimte voor maatwerk passend bij onze specifieke situatie en wensen.

  Man, 50-60 jaar
  Heerhugowaard

  Prima inzet. Je zou wat op papier zetten en met een dag hadden we het binnen.

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  zorgvuldigheid was zeer goed. Je nam de tijd, alles werd goed uitgelegd en alles werd in een mapje bewaard!.

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  Je was heel deskundig. Je hebt zelf geen idee, maar je hebt ons heel goed geholpen met alles. Was zeer snel en goed gegaan zo!

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  Rob was vriendelijk, onpartijdig, geduldig en straalde rust uit.

  Hartelijk dank!

  Vrouw 40-50
  regio Medemblik

  Dank voor de professionele en  toch persoonlijke begeleiding.

  Hartelijk dank!

  Vrouw, 50-60 jr
  Heerhugowaard
  Rob Buttner MfN Register mediator met familie accreditatie

  Neem telefonisch contact op