Hoe lang duurt alimentatie?

Hoe lang duurt alimentatie is een veelgehoorde vraag. Je gaat uit elkaar en dan blijk je toch nog lang aan elkaar verbonden, financieel dan.

Ik splits de vraag in 2 specifieke vragen:

Hoe lang duurt parnteralimentatie en hoe lang duurt kinderalimentatie?

Partneralimentatie duurt zolang als het nodig is, zolang als jullie het afspreken of zolang de wet bepaalt. De wet stelt op dit moment 12 jaar met optie tot verlenging. Je mag hier onderling van afwijken, veelal wordt een kortere termijn afgesproken gekoppeld aan het vinden van andere woning, het uit huis gaan van de kinderen of iets dergelijks. Maar in het convenant kun je ook opnemen dat de partneralimentatie zolang duurt als het nodig is, bijvoorbeeld vinden van een baan, meer uren werken of een andere omstandigheid.

Let op dat partneralimentatie inkomen is voor de ontvanger en een inkomensverlaging voor de betaler als het gaat om het verkrijgen van hypotheek. Laat je daarom goed adviseren over de duur die je in het convenant opneemt.

Kinderalimentatie duurt zolang het nodig is, als kinderen niet meer studeren en in eigen levensonderhoud kunnen voorzien. In de praktijk betekent dit dat kinderen vaak tot 21 of soms iets langer, afhankelijk zijn van de steun van ouders, en dus is er kinderalimentatie nodig.

Let wel op dat de afspraken die je maakt bij de scheiding in het ouderschapsplan, opeisbaar zijn door de meerderjarige kinderen (vanaf 18). Bespreek dit met je mediator of scheidingsbemiddelaar voordat je het vastlegt in het ouderschapsplan.

 

Hoe lang duurt alimentatie is dus van veel factoren afhankelijk, gelukkig zijn deze in een mediation of scheidingsbemiddeling, prima bespreekbaar. In de praktijk geldt immers dat de afhankelijkheid van elkaar redelijk te overzien is, mits je daar goede afspraken vooraf over maakt.

Lees meer informatie op de website van de belastingdienst.

Ga je nog scheiden, neem dan contact op voor regio Alkmaar (Schagen, Castricum, Heerhugowaard) met Rob Buttner, scheidingsbemiddelaar en geregistreerd MFN familiemediator.

Stationsplein 99-225, 1703 WE Heerhugowaard, 072-7433631 of gebruik het contactformulier.