Er nog een mogelijkheid om de aftrek kinderalimentatie 2015 en 2016 te gebruiken.

De fiscus wijzigt met enige regelmaat de regels. Zo ook voor de toeslagen en de aftrek van kind gerelateerde bedragen. Was er voorheen een, weliswaar forfaitaire, aftrek voor de ouder die kinderalimentatie betaalt, werd deze afgeschaft bij de verzwaring van het kind gebonden budget.

Nu blijkt er voor 2015 en 2016 toch een mogelijkheid om iets terug te krijgen van de belastingdienst.

Hoe werkt aftrek kinderalimentatie 2015 en 2016?

Het idee is dat je de toekomstige betalingen, voor alle jaren die nog komen, van de kinderalimentatie als een schuld mag zien. Deze schuld mag je vervolgens in mindering brengen in box 3. Uiteraard is er een drempel maar belangrijker nog is dat je wel iets in box 3 moet aangeven, met andere woorden, je betaalt vermogensbelasting. In dat geval mag je het belaste vermogen verlagen met de schuldpositie en betaal je dus minder vermogensbelasting.

De regels worden overigens in 2017 afgeschaft, dat is al bekend gemaakt. Voor de aangifte 2015 die de meeste mensen nu gaan doen, is er dus nog een mogelijkheid om aftrek kinderalimentatie 2015 en 2016toe te passen voordat de aanslag definitief wordt.

De berekening is echt heel bijzonder, en niet makkelijker zoals de slogan ons wil laten geloven, overtuig jezelf en kijk even op de site van de belastingdienst. Een inhoudelijke uitleg staat ook op deze website.