Uitleg toevoeging scheiding

Goedkoper scheiden met een toevoeging scheiding.

Als je aan de voorwaarden voldoet is het mogelijk dat de mediator een toevoeging scheiding aanvraagt. Zowel jullie als de mediator moet dan aan een aantal eisen voldoen. Voor jullie geldt:

 • inkomen mag niet te hoog zijn
 • spaargeld mag niet teveel zijn
 • een eventueel resultaat/uitkoop mag niet te hoog zijn

Voor de mediator geldt:

 • register mediator ingeschreven bij MfN
 • aansluiting bij de Raad voor Rechtsbijstand

Eerlijk Scheiden is ingeschreven en kan voor jullie een toevoeging scheiding aanvragen.

Hoet zit het met inkomen?

In het rekenvoorbeeld kun je zien dat dit afhankelijk is van waar je woont en of dit met minderjarige kinderen is. Er wordt getoetst op het verzamelinkomen, een fiscaal begrip. Dit is het inkomen per persoon (dus niet van jullie samen) waar je belasting over betaalt. Dit is vaak lager dan het brutoinkomen omdat hier nog aftrekposten vanaf gaan. De Raad toetst altijd een stabiel inkomen dus altijd van lopend jaar -2. Voor 2019 is dit dus het verzamelinkomen van 2017. Kijk op de definitieve aanslag van dat jaar (ook te downloaden op de website belastingdienst) en zoek het verzamelinkomen op.

En spaargeld dan?

Ook hiervoor geldt dat dit per persoon bepaald wordt en ook in het lopend jaar -2. Kijk op dezelfde definitieve aanslag en als daar staat dat je vermogen had waarover belasting betaald moet worden (box 3) dan heb je teveel spaargeld. Staat er niets dan heb je geen vermogen in box 3.

Het resultaat na de scheiding?

Dit weet je meestal niet als je begint aan het scheidingstraject. Achteraf is dit vast te stellen maar soms kun je hier best een inschatting van maken. De Raad stelt dat als je meer dan 50%, van de actuele grens waarop je vermogensbelasting moet betalen, aan geld meeneemt je de mediation best zelf kan betalen. In de praktijk is dit een bedrag van iets meer dan € 15.000. Dus neemt je ex-partner de woning over en er moet € 40.000 overwaarde verdeeld worden, dan ontvang jij dus € 20.000 en dit is te hoog. Jouw partner ontvangt niets maar moet betalen dus hij/zij komt mogelijk wel in aanmerking.

Het is complexe materie, die ik graag op kantoor uitleg in een kennismakingsgesprek, neem de definitieve aanslagen mee en dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Kosten Eerlijk Scheiden, scheidingsbemiddeling.

Wat betekent het voor de kosten?

Stel dat jullie scheiding € 1.000 per persoon kost. Dit bedrag komt te vervallen als je een toevoeging hebt en in plaats daarvan betaal je de eigen bijdrage (€ 54 of € 107) en eventueel het verlaagde griffierecht (niet bij samenwoners) van € 40,50. In het gunstigste geval krijg je dus een korting van € 946, in dit voorbeeld. Deze korting krijg je van de mediator. De mediator kan een deel van de verleende korting declareren bij de Raad.

Waar zit het addertje?

Het lijkt te mooi om waar te zijn, en meestal is het dat dan ook. Er wordt mij regelmatig gevraagd waarom er zo’n groot prijsverschil is. En vervolgens waar het addertje onder het gras zit. Eigenlijk is dat er niet. Als je voldoet aan de regels van de Raad dan kom je in aanmerking en elke register mediator is verplicht je hierop te wijzen. Kijk wel uit met niet geregistreerde mediators, zij hebben deze plicht niet en zullen jullie niet wijzer maken, zij kunnen en mogen deze toevoeging niet aanvragen omdat ze niet aan alle eisen voldoen. Dit zijn kwaliteitseisen die door de Raad gesteld worden en die bestaan uit opleiding en ervaringseisen. Startende mediators of ongediplomeerde mediators voldoen hier dus (nog) niet aan.

Kijk gerust vooraf even op de website van de Raad, daar staan alle mediators die op toevoeging werken.

toevoeging mediatorAls je een indicatie wilt zien van de kosten kijk dan op de tarieven pagina.

[ultimate_icon_list][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#59d600″]Geregistreerd familie mediator bij MfN[/ultimate_icon_list_item][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#59d600″]Mogelijkheid tot aanvragen toevoeging bij Raad voor Rechtsbijstand.[/ultimate_icon_list_item][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#59d600″]Gespecialiseerd in echtscheidingen.[/ultimate_icon_list_item][/ultimate_icon_list]
[ultimate_icon_list][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#59d600″]Uitgebreide kennis van fiscale gevolgen scheiding (toeslagen)[/ultimate_icon_list_item][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#59d600″]Officiële alimentatieberekening met door rechtbank goedgekeurde software[/ultimate_icon_list_item][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#59d600″]Doordacht en toekomstbestendig ouderschapsplan[/ultimate_icon_list_item][/ultimate_icon_list]
Rob Buttner MfN Register mediator met familie accreditatie
[ultimate_icon_list][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#00d600″]Volledige juridische afwikkeling en inschrijving gemeente[/ultimate_icon_list_item][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#00d600″]Samenwerking met op scheiding gespecialiseerde hypotheek adviseur[/ultimate_icon_list_item][ultimate_icon_list_item icon=”Defaults-check” icon_color=”#00d600″]2 woonoplossingen als uitgangspunt[/ultimate_icon_list_item][/ultimate_icon_list]

Uitleg toevoeging scheiding op kantoor

  Of neem contact met mij op voor het maken van een afspraak op kantoor of online.

  Ik ben vaak in gesprek maar probeer z.s.m. terug te bellen, je kunt eventueel zelf ook een afspraak plannen met de button hierboven.  Is er een financieel adviseur nodig ? (*)

  JaNee
  Een onafhankelijk financieel adviseur kan meteen duidelijkheid geven over mogelijkheden voor jullie huis en hypotheek. Hij kan direct vrijblijvend bij het kennismakingsgesprek aanwezig zijn.

  Adviesgesprek aanvragen

  *verplicht

  Je was ten alle tijden heel duidelijk onpartijdig en zeer objectief. En gaf daarbij voor ons beide alle (eventuele) voor- en nadelen aan zonder dat daarbij de één of de ander werd bevooroordeeld.

  vrouw, 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Prima, alles verliep heel vlot. De vervolgafspraken konden telkens weer op korte termijn worden ingepland.
  Dus het mediationproces werd hierdoor in een goed/vlot tempo afgehandeld.

  man, 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Heel deskundig in kennis van zaken maar ook in de uitleg aan ons over alles wat er van ons wordt verwacht en wat de consequenties (zouden kunnen) zijn.
  En in zowel wat jij voor ons kon betekenen als wat er in het vervolgproces zou gaan plaatsvinden.
  Maar ook door jouw werkervaring in andere functies heb jij een brede kennis opgebouwd wat weer goed van toepassing is in jouw huidige functie.

  man 50-60 jaar
  regio Alkmaar

  Mediation als zeer prettig ervaren met gewenst resultaat.
  Heel erg bedankt hiervoor!

  Man 30-40 jaar
  Alkmaar

  Ik vond de gesprekken met Rob prettig, ontspannen, maar wel zorgvuldig en compleet. Ondanks dat een scheiding voor het grootste gedeelte uit standaard documenten en afspraken bestaat, is er veel ruimte voor maatwerk passend bij onze specifieke situatie en wensen.

  Man, 50-60 jaar
  Heerhugowaard

  Prima inzet. Je zou wat op papier zetten en met een dag hadden we het binnen.

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  zorgvuldigheid was zeer goed. Je nam de tijd, alles werd goed uitgelegd en alles werd in een mapje bewaard!.

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  Je was heel deskundig. Je hebt zelf geen idee, maar je hebt ons heel goed geholpen met alles. Was zeer snel en goed gegaan zo!

  Vrouw, 40-50 jaar
  Waarland

  Rob was vriendelijk, onpartijdig, geduldig en straalde rust uit.

  Hartelijk dank!

  Vrouw 40-50
  regio Medemblik

  Dank voor de professionele en  toch persoonlijke begeleiding.

  Hartelijk dank!

  Vrouw, 50-60 jr
  Heerhugowaard